Tek.no

Nyhet

Advarer mot hacking av trådløse nett på fly

I verste fall kan hackere bryte seg inn i navigasjonssystemer på fly.

IM_photo/Shutterstock.com
23 Apr 2015 13:40

Trådløse nettverk omgir oss så og si overalt, og dermed har hackerne også mange muligheter til å lage ugagn. Blant de nettverkene som kanskje er aller viktigst å sikre mot hacking er de man finner om bord på fly, og nå viser det seg at disse kanskje ikke er så trygge som man skulle håpe.

Nettstedet Wired melder nemlig at det amerikanske etterforskningsbyrået FBI og sikkerhetsbyrået TSA (Transport Security Administration) har sendt ut advarsler til flyselskapene om å være vakt overfor tegn på innbruddsforsøk på Wi-Fi-nettverkene om bord på fly.

Skal se etter mistenkelig adferd

Advarslene kommer etter at flere medier nylig skal ha rapportert at flere slike nettverk, som altså brukes av passasjerene, kan være sårbare for hacking. FBI og TSA har ikke bekreftet at dette faktisk er tilfelle, men sender ut advarslene som en sikkerhetsforanstaltning samtidig som byråene nå undersøker om slik hacking er mulig.

I verste fall kan hackere visstnok kunne bryte seg inn på elektroniske systemene i fly. Foto: Mikko Ryynanen/Shutterstock.com

I advarselen heter det blant annet at den store medieoppmerksomheten som saken har fått den siste tiden kan «oppmuntre» potensielle hackere til å forsøke å bryte seg inn på nettverkene via de metodene som er blitt beskrevet i mediene.

Rent konkret anmoder FBI og TSA flyselskapene om å holde utkikk etter mistenkelig adferd blant reisende og fysiske beviser på hackeforsøk. Eksempler kan være passasjerer som kobler ukjente kabler til underholdningssystemene om bord på flyet, eller tegn på fikling med dekslene på nettverkskontakter i kabinen.

Byråene ber også flyselskapene om å rapportere mistenkelig adferd på sosiale medier som kan tyde på onde hensikter, og forsøk på skanning av de trådløse nettverkene. Selskapene anmodes om å loggføre all mistenkelig aktivitet, slik at informasjonen senere kan analyseres videre.

Kan ha svært alvorlige konsekvenser

Selv om FBI og TSA ennå ikke har funnet bevis på at hacking av Wi-Fi-nettverk på fly er mulig, meldte Wired i en tidligere artikkel om en statlig rapport som hevder at visse typer passasjérfly benytter samme Wi-Fi-nettverk for passasjérene som for de elektroniske systemene i flyet.

I verste fall kan dette legge til rette for at hackere kan overta navigasjons- og styringssystemer om bord på flyene, og det er ikke vanskelig å forestille seg hva dette igjen kan brukes til av hackere med onde hensikter, eller eventuelt terrorister. Flyene som har denne sårbarheten skal først og fremst være Boing 787 og Airbus-modellene A350 og A380.

Hvor stor trusselen eventuelt er på andre flytyper vil FBI og TSA forhåpentligvis kunne avdekke etter hvert.

Det er ikke bare fly hackere kan overta styringen av i verste fall: Også biler viser seg å være i faresonen »

(Via Gizmodo)

Les også
Flyselskap lokker med lynraskt internett
Les også
Slik tar hackerne over styringssystemer til kraftverk, sykehus og industri
Les også
Hacket fly gjennom underholdningssystemet
Les også
Slik skal de beskytte biler mot hacking
Les også
Forskere: BIOS-en din kan hackes raskt og enkelt
Les også
PC-en din kan hackes gjennom fysisk manipulasjon av minnet
Les også
Kan være historiens største cyberraid
Les også
– Hackere kan ta over styringen av bilen din
annonse

Les også