Verdens største fly skal testes neste år

«Stratolaunch» bygges av to Boeing 747-er.

Med et vingespenn på 117 meter vil gigaflyet Stratolaunch Roc bli verdens største fly hvis det faktisk klarer å lette. Det vil si 20 meter lengre enn det klassiske H-4 Hercules-flyet og 37,5 meter lengre enn passasjerflyet Airbus 380.

Hadde du plassert Stratolaunch Roc midt på fotballbanen Old Trafford, som er 116 meter lang, ville vingetippene berørt bakre del av nettet på begge sider av banen.

Nå ser det ut til at den første testen kommer til å bli gjennomført allerede i 2016, ifølge Yahoo! Produksjonen av flyet er allerede godt i gang, som vi så for noen måneder siden.

For å bygge Roc har Stratolaunch brukt deler fra to Boeing 747-er, og mellom to fly-skrog har de gjort plass til en rakett. Hensikten med flyet er å kunne sende satellitter ut i verdensrommet uansett værforhold. Vertikale rakettoppskytninger er veldig avhengig av at vind og værforhold er helt perfekte, noe som vanlige fly slipper å tenke så mye på.

Video fra 2013 viser planene bak Stratolaunch.

Kan gjøre romfart billigere

I tillegg til at flyet kan brukes gjentatte ganger, vil det spare mye drivstoff å slippe å sende raketten ut til verdensrommet fra bakken.

Ifølge Engadget trenger imidlertid Roc en rullebane som er 3,6 kilometer lang for å kunne ta av. Kommersielle fly klarer seg fint med rullebaner på 2-2,5 kilometer, og derfor er angivelig få flyplasser i verden tilpasset så store fly.

De første testene skal likevel komme i gang allerede neste år. Hvis alt går som det skal, vil de første satellittene sendes opp via flyet i 2018.

Bak prosjektet står Microsofts med-gründer Paul Allen, men han har fått med seg mange partnere på prosjektet. En av dem er SpaceX- og Tesla-gründer Elon Musk, skriver Engadget.

Som en flyplass, men for romskip, høyhastighetsfly og satellitter.
Om tre år skal Europas første «spaceport» stå klar »

(Kilder: Yahoo!, Engadget)

annonse