Til hovedinnhold

Slike roboter kan sendes til Mars i framtiden

Denne uken skal den fjernstyres for første gang fra verdensrommet.

ESA

Onsdag blir Andreas Mogensen den første dansken i verdensrommet. Da skytes nemlig han og to andre opp i retning ISS, den internasjonale romstasjonen, med et russisk Soyuz-romskip.

Uheldigvis for de tre astronautene måtte ISS nylig opp i en høyere bane for å unngå romsøppel, og turen dit vil ta betydelig mer enn de seks timene den vanligvis tar – hele to dager må de sitte i det tettpakkede romskipet.

Skal styre drone

Resultatet er at dansken bare får åtte dager på ISS, men de skal han forsøke å bruke så effektivt som mulig. En av oppgavene hans blir å kjøre en fjernstyrt rover som befinner seg på jorden.

Så langt har ikke Interact Centaur-roboten kommet enda. Foto: ESA

Roveren dansken får leke seg med heter Interact Centaur, og er en mobil plattform med fire hjul som kan styres individuelt, to armer med gripere og et bevegelig «hode» utstyrt med kamera.

Dette er første gangen det vil være en datalink mellom ISS og en robot på jorden, og målet er å simulere hvordan man kan styre farkoster på Mars mens man er i bane rundt planeten.

På ISS kan Mogensen benytte seg av et nettbrett og en joystick som ble brukt i et tidligere eksperiment. Dermed slipper han å ta med seg noe ekstra opp i verdensrommet.

Skulle egentlig hatt med Sarah Brightman

Aimbetov, Volkov og Mogensen. Foto: NASA

Oppskytningen fra den russiske Baikonur-basen i Kazakhstan vil finne sted klokka 06:37 norsk tid, og om du skal tidlig opp i morgen kan du se det hele på NASA TV.

Russiske Sergey Volkov blir sjef ombord på turen til ISS. Opprinnelig var det meningen at den britiske sangerinnen Sarah Brightman skulle reise opp som romturist, men hun trakk seg tidligere i år.

Da reserveturisten også trakk seg, fikk den kazakhstanske kosmonauten Aydin Aimbetov plassen.

Den eneste av de tre som skal bli på stasjonen mer enn åtte dager er Volkov, som bytter plass med den russiske veteranen Gennady Padalka.

Det skjer mye spennende på romfronten for tiden
Audi vil sende rover til Månen »

(Kilde: ESA via Engadget)

annonse