Til hovedinnhold

Finnene bruker fem ganger mer mobildata enn oss

Nordmenn er datasinker.

Vi har hørt det før: I Norge ligger mobildataforbruket langt, langt unna det vi finner i våre nærmeste naboland.

Grafene viser mobildataforbruket målt i gigabyte per måned i Norden og Baltikum (klikk for større bilde). Foto: Nkom (skjermdump)

Årets rapport fra de nordiske telemyndighetene bekrefter inntrykket fra foregående år. Mens Finland og Sverige har et forbruk av mobildata det lukter svidd av, humper Ola og Kari Nordmann traust av gårde i rolig tralt.

For selv om de norske mobiloperatørene gjør alt de kan for å formidle hvilken eksplosiv vekst de ser i nettene sine, er sannheten den at tallene de finner i nabolandene er i en helt annen liga:

  • I Finland er gjennomsnittsforbruket fem ganger det vi har i Norge.
  • I Sverige er gjennomsnittsforbruket tre ganger det vi har i Norge.
  • I Norden og Baltikum er det bare Litauen som har lavere mobildatabruk enn Norge.

Ingen endring i sikte

Funnene i årets rapport harmonerer godt med det som ble fortalt i 2013 og 2014.

Mens det i 2013 ble rapportert at datatrafikken i mobilnettene i Sverige og Finland var 3,5 og 3 ganger så stor som i Norge, var funnene i 2014 at finner og svensker bruker fem og fire ganger så mye mobildata som nordmenn.

I Norge er antallet mobilabonnementer per innbygger lavere enn hos våre naboer (klikk for større bilde). Foto: Nkom (skjermdump)

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) mener utbredelsen av fast bredbånd kan utgjøre en del av forklaringen på forskjellen landene imellom.

For mens Finland, Estland, Litauen og Sverige har betydelig flere mobilabonnementer per innbygger enn i Norge, har Norge og Danmark høyere utbredelse av fast bredbånd.

– Det er grunn til å tro at mobilen i større grad blir benyttet i trådløse nett hjemme og i trådløse soner på offentlige steder i land med relativt stor utbredelse av fast bredbånd, skriver Nkom på sine hjemmesider.

Les også: Lanserer mobilt bredbånd som kontantkort

Artikkelen fortsetter under illustrasjonen.

I Norge er antallet faste bredbåndsabonnementer per person høyere enn hos de fleste av nabolandene våre. Foto: Nkom (skjermdump)

Mer fiber i Sverige

Tallene fra de nordiske og baltiske telemyndighetene viser også at flere land plasserer seg foran oss når man tallfester utbredelsen av fiberbasert, fast bredbånd.

  • I Latvia og Litauen er fiberandelen av de faste bredbåndsabonnementene over 50 prosent.
  • I Sverige er den over 40 prosent.
  • I Norge er den om lag 30 prosent.
  • I Danmark og Finland er den noe over 20 prosent.

Bortimot 15 prosent av innbyggerne i Norge og Danmark har bredbånd med mer enn 30 Mbit/s i markedsført nedstrømshastighet. I Sverige og på Island er denne andelen høyere, mens i Finland og Estland er andelen lavere.

Vi har sett nærmere på hva de forskjellige operatørene tilbyr og hva tjenestene koster. Dette er abonnementene for storbrukerne »

Les også
Slik bygges nettet som skal gi gigabit-bredbånd til alle
Les også
Disse mobilabonnementene gir deg mest for pengene
Les også
Nkom vil gjøre bredbånd til en rettighet
Les også
Disse operatørene lar deg laste ned mest på mobilen
annonse