Til hovedinnhold

Taxitjenesten Uber raidet av politiet

Flere land har nå gått til storaksjon mot den populære taxiapp-tjenesten.

Shutterstock

Den mobilapp-baserte taxitjenesten Uber har som kjent ikke blitt like godt mottatt av myndigheter som av publikum, og har støtt på mange hindringer under sin raske vekst. Som blant andre ZDNet melder har tjenesten nå blitt utsatt for sitt kanskje mest dramatiske skudd for baugen hittil.

Flere av sjefene for den sørkoreanske avdelingen av Uber ble nylig arrestert av det lokale politiet. Flere ansatte skal også ha blitt pågrepet, og under politiaksjonen ble flere hundre objekter tatt med som bevismateriale, deriblant mobiltelefoner brukt av sjåfører.

Bryter lovverket

Det er hovedsakelig to forhold som skal ha ledet til den sørkoreanske politiaksjonen mot Uber. For det første er selskapet mistenkt for brudd på transportlovgivningen i landet, som blant annet forbyr uregistrerte transporttjenester å drive virksomhet, og sjåfører uten lisens fra å kjøre taxier.

Uber har spredt seg til mange land, inkludert Norge, men fortsetter å være høyst kontoversiell. Foto: Jørgen Elton Nilsen/Tek.no

I tillegg til dette skal Uber også ha inngått samarbeid med lokale leiebilselskaper og tatt en ganske solid prosentandel i provisjon, som også er i strid med lovverket. En talsperson for politiet i den sørkoreanske hovedstaden Seoul uttalte også at Uber ødelegger for den vanlige taxinæringen, og at tjenesten heller ikke har et etablert system for innbetaling av skatt.

Dette er imidlertid ikke det eneste politiraidet mot Uber. Som blant andre Engadget har fanget opp melder den franske avisen Le Monde at politiet også har slått til mot Ubers hovedkvartér i Paris. Det er uvisst hvor mange som ble arrestert i den franske aksjonen, men også der skal politiet ha beslaglagt mobiltelefoner som tjenestens sjåfører har benyttet.

Tyskland bannlyser

I Frankrike skal det være tillatt med såkalte «kompiskjøring»-selskaper, men sjåførene må likevel ha de riktige lisensene og forsikringene for å kunne drive sin virksomhet. Uber slapp den såkalte UberPop-applikasjonen i Paris i fjor. UberPop er en rimeligere utgave av Uber som fungerer ved å sette kunder i kontakt med ikke-profesjonelle sjåfører uten lisenser og forsikringer.

Som om ikke dette var nok melder Wall Street Journal at UberPop også nylig har blitt bannlyst i Europas største marked, nemlig Tyskland. Avgjørelsen ble tatt av en distriktsrett i byen Frankfurt og forbyr UberPop-tjenesten fra å operere i hele landet av samme årsak som i de andre landenen, altså manglende profesjonelle lisenser. Uber har sagt at de vil anke saken.

Dermed er kampen mot reguleringsmyndighetene altså langt fra over for taxitjenesten, etter at Uber også her hjemme har blitt anmeldt av myndigheter. Ellers har blant annet taxinæringen i London tidligere streiket mot tjenesten.

Uber er riktignok størst, men langt fra alene på taxiapp-markedet: Nå vil Lyft ta opp kampen med Uber for alvor »

annonse