Tek.no

Nyhet

Video: Her «styrer» han Donald Trumps ansikt i sanntid

Avansert programvare gjør det mulig med superrealistisk manipulering av andres ansikt.

Stanford University/YouTube
22 Mar 2016 11:00

Digital gjenkjenning og manipulering av ansikter har allerede kommet ganske langt, og i forbrukersammenheng tar teknologien form som blant annet den populære mobilappen «Face Swap Live». Nå er teknologien tatt til et helt nytt nivå.

Nettstedet Mashable melder at forskere ved Stanford University i California har utviklet en avansert programvare som gjør det mulig å bruke sitt eget ansikt til å «styre» ansiktet til en annen person i sanntid på en særdeles overbevisende måte.

Sofistikert teknologi

Sagt på en annen måte lar programmet deg for eksempel gjøre grimaser med munnen, for deretter å få en annen person fra et videoopptak til å gjøre den samme grimasen med sin egen munn.

George W. Bush måtte også i ilden i demonstrasjonsvideoen.
Stanford University/YouTube

De tekniske detaljene om hvordan den tilsynelatende «umulige» teknologien fungerer er litt uklare. I korte trekk benytter løsningen sofistikert datasyn og mønstergjenkjenning til å å lese av ansiktene til begge personene samtidig og deretter «smelte» dem sammen på en slik måte at det manipulerte ansiktet gjenskapes på en fotorealistisk måte i sanntid.

I en demonstrasjonsvideoen brukes programvaren til å manipulere et knippe kjente personer i YouTube-videoer, deriblant Donald Trump og Vladimir Putin, og det hele ser unektelig skremmende realistisk ut.

Kan bli kommersialisert

Foreløpig er det kun snakk om et forskningsprosjekt, men forskerne uttalte overfor Mashable at de vurderer en kommersialisering på grunn av stor interesse fra publikum. Løsningen krever også kun et vanlig webkamera for å fungere, så det er ikke umulig at forbrukere kan få glede av det.

Akkurat hva det skal brukes til er en annen sak, og det er nok heller ikke utenkelig at teknologien kan misbrukes, men et stort underholdningspotensiale ser det i alle fall ut til å ha. Demonstrasjonsvideoen ser du under, og se også prosjektets hjemmeside hos Stanford.

Stanford stod nylig også bak en annen bragd: Denne dronen kan lande og klatre på vegger »

Les også
Denne dronen kan lande på en vegg, og klatre oppover
Les også
Microsoft skal ha utviklet «det første steget mot en passord-fri verden»
Les også
Razers nye webkamera skal være verdens mest avanserte
annonse

Les også