Til hovedinnhold

Blackberry lanserer supersikkert nettbrett

Slår seg sammen med IBM og Samsung om spionasjetrygg nettbrett-modell.

Det kanadiske selskapet BlackBerry var lenge en stor og viktig aktør på mobilmarkedet, men er nå på mange måter blitt redusert til en parantes. Nå stikker selskapet frem nesa igjen med et produkt det er lenge siden sist de hadde noe befatning med, nemlig et nettbrett.

I en pressemelding har BlackBerry kunngjort at de skal vise frem en ny nettbrettmodell under den pågående CeBIT-messen i Hannover i Tyskland. Nettbrettet heter «SecuTABLET» og er utviklet i samarbeid med IBM og Samsung.

Spesialversjon av Galaxy Tab S 10.5

Det er riktignok ikke et helt splitter nytt produkt det er snakk om, da nettbrettet essensielt sett er en spesialutgave av Samsungs kjente modell Galaxy Tab S 10.5. Det spesielle med BlackBerrys versjon er, som navnet antyder, at det har et særlig stort fokus på sikkerhet.

Nettbrettet er i hovedsak en spesialversjon av Samsungs Galaxy Tab S 10.5. Foto: BlackBerry

Nettbrettet er utviklet av det BlackBerry-eide selskapet Secusmart, som spesialiserer seg på sikkerhets- og krypteringsløsninger som skal forhindre elektronisk avlytting og overvåkning av tredjeparter, og sørge for sikre tekst- og talemeldinger. Som vi meldte allerede for et par år siden har blant annet tyske myndigheter tatt i bruk mobiltelefoner med Secusmart-teknologien.

Det er altså denne teknologien SecuTABLET-nettbrettet kommer med, som betyr at du skal kunne bruke nettbrettet til å kommunisere med uten å være bekymret for at kommunikasjonen kommer på avveie. I tillegg har IBM bidratt med sin egen sikkerhetsekspertise, nærmere bestemt med en såkalt «wrapping»-teknologi som «pakker» applikasjonene inn for å gjøre dem sikre.

Koster nesten 20 000 kroner

Det er imidlertid også fullt mulig å benytte vanlige applikasjoner som ikke er beskyttet med ekstra sikkerhetsteknologi på nettbrettet, slik som YouTube, Facebook, Twitter og WhatsApp. Nettbrettet skal også være enkelt å bruke. Wall Street Journal snakket med sjefen i Secusmart, Hans-Christoph Quelle, som bedyret at alle som er kjent med vanlige Android-nettbrett vil føle seg hjemme med SecuTABLET.

Det sikre nettbrettet skal visstnok lanseres til sommeren, og retter seg altså primært mot offentlig sektor og bedriftsmarkedet. Det er uvisst hvorvidt det vil bli mulig å få tak i for vanlige forbrukere. For mannen i gata kan nok dessuten prisen være noe avskrekkende. Ifølge Wall Street Journal vil SecuTABLET koste 2380 dollar, altså i underkant av 20 000 kroner. Den vanlige utgaven av Samsung Galaxy Tab S 10.5 koster til sammenligning cirka 3300 kroner.

Samarbeidet mellom BlackBerry og Samsung er kanskje bare begynnelsen: Det har nemlig gått rykter om at Samsung skal kjøpe opp selskapet »

Les også
Snart vil du trolig se BlackBerry-navnet på både nettbrett og smartklokker
Les også
BlackBerry skal trolig lansere en Android-telefon
Les også
Her er nettbrettet for hele familien
Les også
Nå vil Google erobre arbeidslivet med Android
Les også
Mener Samsung skal kjøpe BlackBerry selv om begge selskapene nekter
annonse