Tek.no

Nyhet

Mark Zuckerberg vil gi gratis internett til flyktningene

Skal samarbeide med FN.

Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock.com
29 Sept 2015 11:41
annonse

Facebook-sjef Mark Zuckerberg holdt lørdag en tale i en lunch arrangert av United Nations Private Sector Forum, der han sa at selskapet vil jobbe sammen med FN for å sikre at mennesker som har flyktet fra krigen i Syria skal få tilgang til Internett i leirene de befinner seg i.

Ingen konkrete annonseringer

Han ga ingen konkrete detaljer om når og hvor selskapet vil begynne arbeidet for å tilby Internett til flyktningeleirer, men beskrev ifølge The New York Times nettet som en «kraft for fred» og et «middel for menneskerettigheter».

– Internett er mer enn et nettverk av datamaskiner, det er en nøkkeldriver av sosial og økonomisk fremgang i vår tid. En «like» eller en post vil ikke stoppe en stridsvogn eller kule, men når folk er koblet sammen har vi sjansen til å bygge et felles, globalt samfunn hvor vi forstår hverandre, sa han ifølge Cnet.

Han innrømmet imidlertid også at det ikke var snakk om ren altruisme, og understreket at «alle» tjener på det når mennesker er koblet sammen.

Vil bringe nettet til alle

Facebook driver organisasjonen Internet.org, som har som mål å bringe tilgang på Internett til cirka fire milliarder mennesker som ikke har dette for øyeblikket.

Internet.org ønsker å bringe nettet, inkludert Facebook, til alle. Foto: Internet.org

Mer

Et av organisasjonens prosjekter handler om å gi folk gratis tilgang til utvalgte nettsteder, inkludert Facebook.

annonse

– Free Basics fra Facebook tilbyr gratis tilgang til grunnleggende tjenester på markeder der mange ikke har råd til Internett-tilkobling. Den gir folk mulighet til å surfe på utvalgte nettsteder med informasjon om helse, jobbmuligheter og lokal informasjon uten datakostnader, skriver de på nettstedet sitt.

Mange kritiske røster

Men New York Times påpeker at de har mange kritikere, ettersom man mener de bryter de viktige prinsippene om nettnøytraliteten. Gratistjenesten inkluderer nemlig ikke tilgang på hele nettet, og har blitt beskrevet som en «innegjerdet hage».

Facebook tok etter mye kritikk skritt for å åpne tjenesten for alle, men det er strenge tekniske krav som må oppfylles for de som ønsker å tilby tjenestene sine via Internet.org.

Et annet prosjekt Facebook jobber med er en gigantisk, flygende drone som skal sende ut Wi-Fi-signaler til steder som ikke har nett-tilgang. Den er solcelledrevet, og like stor som en Boeing 737.

Facebook vil ikke begrense gratistjenesten til fattige land
De ønsker også å spre tjenesten i Europa »

(Kilder: Cnet og The New York Times)

Les også
To milliarder mennesker bruker nå Facebook
Les også
Fremmed for oss med sorg på Internett
Les også
Slik skal Facebook gi gratis Internett til Afrika
annonse

Les også