Tek.no

Nyhet

Fotoutfordring: Månebilde

Onsdag 8. oktober er fullmånen nærmere jorden enn vanlig, og vil se større ut på himmelen. Vi utfordrer dere til å ta bilder av den!

Shutterstock
7 Okt 2014 14:39

8. oktober vil månen se større ut på himmelen enn vanlig, og noen astronomer og medier kaller dette en supermåne. Det er akkurat den samme gamle månen som vanlig, den bare ser større ut på himmelen.

Dette har noe å gjøre med at fullmånen inntreffer samtidig som månen er på sitt nærmeste i sin elliptiske bane rundt jorden, og er noe astronomene har mer greie på enn oss. Bunnlinjen er iallefall at den kommer til å se uvanlig stor ut på himmelen.

Vi utfordrer dere derfor til å ta bilder av månen denne uken, og dele dem med oss og resten av brukerene i Bildekritikken. For å hjelpe deg på vei skal du få noen tips av oss her.

Planlegg godt

Den mørke streken viser månen ferd over himmelen. Det blir ganske sent før den kommer opp mellom tretoppene her. (Foto: Skjermdump/Kristoffer Møllevik)

Fullmånen står opp omentrent samtidig som solen går ned, så det er mulig å få veldig fine skumringsbilder mens det enda er litt lyst ute. Vær oppmerksom på at lyset endrer seg veldig raskt på denne tiden av døgnet, så du har ikke så mange sjanser. Hvis du oppdager at du står på feil sted når månens posisjon er riktig, og det tar 10 minutter å pakke sammen og gå til en ny posisjon, kan det være for sent. Derfor er det veldig lurt å planlegge på forhånd, slik at du vet hvor månen kommer til å være når, og hvor du bør stå hvis du vil komponere bildet.

Et program som er veldig nyttig til dette er The Photographers Ephemeris (TPE). TPE finnes til iOS, Andorid, Windows og Mac. Programmet viser deg månen og solas posisjon i forhold til en bestemt posisjon på kartet til ulike tider. Det viser også hvor høyt over horisonten månen (eller sola) er til enhver tid. Dette er oppgitt i grader, og det kan være vanskelig å forestille seg hvis man ikke har holdt på med det før. Har du iPhone kan du bruke PhotoPills. PhotoPills gjør mye av det samme som TPE, men lar deg se månens posisjon med Agumented Reality.

Sjekk værmeldingen på forhånd, men ikke bli hjemme selv om de melder overskyet eller regn. Værmeldingen kan ta feil, og du trenger ikke rare glippen i skyene for å få bildet ditt. Tolmodighet er en dyd, særlig i slike sammenhenger. Husk at høstkveldene kan bli kalde, så ta med varme klær, noe varmt på termosen og en sammenleggbar stol, så kan du ha det riktig så behagelig mens du venter.

Månen alene

Det er noe mystisk med månen, dette legemet i himmelen som tilsynelatende bryter med alle naturlovene. Det vil si; helt til Newton kom med tyngdekraften sin og forklarte hele greia med baner og sånt. Men det er fortsatt noe mystisk, og tiltrekkende ved den. En forvist gud som ser ned på oss, en magisk globe fra hedensk tid som forvandler mennesker til dyr, eller den første utposten til det siste ukjente. Eller enkelt og greit en rundt geometrisk form som gjør seg godt på en firkantet bildeflate. Uansett hvordan du ser på det så trenger det ikke være så fancy for å få et godt bilde av den. Månen gjør seg bra alene, og det kan være utfordring nok for mange.

En forvist gud som ser ned på oss, en magisk globe fra hedensk tid som forvandler mennesker til dyr, eller den første utposten til det siste ukjente? (Foto: Shutterstock)

For å ta et bilde der månen dekker hele mesteparten av-, eller hele bildeflaten trenger du en brennvidde som tilsvarer 500mm eller mer i fullformatsskala (effektiv brennvidde). Med mindre brennvidde enn dette kommer det til å gå på megapixlene løs, i og med at du i så fall må croppe en del etterpå. Du vil muligens kunne få brukbare bilder for bruk på web med så liten effektiv brennvidde som 100mm, avhengig av hvor mange megapixler kameraet ditt har, men noen vil nok mene at dette er på smertegrensen. Til syvende og sist så er det opp til deg selv, og hvor harde kvalitetskrav du stiller.

Med telelinser som dette blir det nødvendig å bruke fotostativ for å holde ISO-en nede. For å skyte håndholdt skal du som en tommelfingerregel ha en lukkertid som tilsvarer ett sekund delt på effektiv brennvidde. For å si det litt enklere: Bruker du et 500mm objektiv på et fullformatkamera kan lukkertiden være minimum ett-femhundredels sekund (1/500). For 200mm objektiv på et kamera med cropfaktor 1,6 bør du være over 1/350.

Hvis du ikke er helt komfortabel med å stille lukkertid på kameraet kan du sjekke ut denne guiden»

Hvis du ikke har, eller vil bruke fotostativ er det selvsagt bare å skru opp ISOen, men det vil gå på bekostning av bildekvaliteten.

Månen med andre

Månen er som sagt fin i seg selv, men på en annen side; hvis bildet ditt bare er månen på en sort nattehimmel kommer det ikke til å skille seg særlig ut fra alle andre bilder av månen på sort nattehimmel. Det er selvsagt en god øvelse å ta et slikt bilde, men månen kan være vel så bra å ha med som et komposisjonselement i et større motiv.

Undertegnedes forsøk på et bilde av fullmånen fra i sommer. Posisjon og tidspunkt var nøye timet for å få plassert månen i forhold til fyret, desverre bærer bildet preg av hard cropping på grunn av for liten brennvidde. Morgendisen truet med å gjemme månen helt, men etter en del tolmodig venting kunne den skimtes så vidt over huset. (Foto: Kristoffer Møllevik)

Du trenger ikke speilrefleks og supertele for å ta et godt bilde av månen; men det er likevel noen ting som kan være greie å huske på når det kommer til utstyret. Der 35mm effektive brennvidden gir gode bilder med følelse av tilstedeverelse når det kommer til mennesker og miljø, vil månen på denne brennvidden bli en veldig liten prikk i bildet ditt. På grunn av den store avstanden vil det hjelpe lite å gå nærmere månen, så for dere som ikke leser denne artikkelen fra den internasjonale romstasjonen: Du bør ha et teleobjektiv. Og hvor stor tele du har, bestemmer hvor stor månen blir.

Synes du teleobjektiver er for dyre? Her kan du lese om forskjellen på dyr og billig optikk»

Siden månen er så langt unna greier du ikke å effektivt endre størrelsen på månen i bildet med å gå nærmere eller lengre unna. Siden månen er mer enn 350 000 kilometer borte på det nærmeste, får det liten effekt om du flytter deg noen kilometer den ene eller andre veien. Brennvidden dikterer hvor stor plass månen tar i bildet ditt. Men det du kan endre på, er månens relative størrelse i forhold til andre elementer. Hvis du går langt nok unna, kan du få månen til å bli større enn nesten hva som helst.

Hegre i siluett mot månen. (Foto: Shutterstock)

Et litt forenklet eksempel: Hvis månen på en gitt brennvidde dekker 90 prosent av bildehøyden din, og du skal ta et bilde av en person i siluett mot månen, kan du endre personens størrelse i forhold til månen ved å flytte deg nærmere, eller vekk fra personen. Hvis du står 100 meter fra personen, vil hans eller hennes størrelse i bildet bli kraftig påvirket om du flytter deg til 200 meter, eller 50 meter. Månens størrelse i bildet forblir den samme, siden 200 meter er omentrent ingen ting i forhold til 350 000 kilometer.

Eksponer miljøet riktig

Siden fullmånen står opp rundt den samme tiden som solen går ned, kan du få gode bilder med månen mens det fortsatt er litt dagslys igjen. Men siden Norges geografi er slik at vi har svært lite kyst østover, og mye bakker og berg, er det de ferreste av oss som ser månen før den har fått litt høyde på himmelen, og da er det allerede blitt ganske mørkt.

Da kan det bli utfordrende å få bilder der både månen og miljøet er riktig eksponert, og det kan være nødvendig med ekstra lys. En ekstern blits med mulighet for å justere blitsstyrken kan være veldig nyttig. En annen mulighet er å ta to eller flere eksponeringer og sette sammen til et HDR-bilde, men vær forsiktig med denne teknikken, det kan fort gå litt over styr og bli veldig stilisert.

Har du ikke ekstern blits til kameraet ditt? Her kan du lese om hvorfor dette kan være en lur investering »

Da er det bare å fylle opp termosen og ta seg en god kveldstur. Selv om månens størrelse i bildet avhenger av objektivet, kommer den likevel til å se større ut på himmelen, og det kan bli en flott nok i seg selv.

Vi gleder oss iallefall til å se hva dere finner på og deler i bildekritkken.

annonse

Les også