Nyhet

Retrofil: Sony CMD Z1

I forrige ukes retrofil kunne du lese om verdens første trykkskjermtelefon og smarttelefon, IBM Simon. Denne uken tar vi for oss en telefon som var banebrytende av helt andre grunner.

Sony CMD Z1 hadde nemlig banebrytende design. Telefonen målte rett under ti centimeter i høyden, var 6,4 centimeter bred og 2,4 centimeter tjukk. Vekten var på beskjedne 220 gram. Dermed var telefonen enkel å bære med seg, og man slapp å bruke telefonkiosker.

Arm forlenger mikrofonen

På grunn av den svært beskjedne størrelsen hadde telefonen en mikrofon montert på en arm som kunne flippes ut fra telefonen for å komme nærmere munnen din for å kunne fange opp stemmen din. Potensielt problem nummer én ved en liten telefon var altså løst.

Problem nummer to ble ikke løst. I 1997 måtte et batteri være fysisk stort for å ha god kapasitet. Det fant ikke Sony plass til i sin CMD Z1.

Batterikapasiteten var derfor på 730 mAh, noe som kunne gi 80 timer hviletid - altså bare rett over tre døgn. Det er ikke spesielt bra i dag, og var det ikke i 1997 heller. Taletiden på 10 timer er derimot imponerende selv den dag i dag.

Telefonen hadde kun støtte for GSM i 900 MHz-båndet, altså ikke 1800 MHz-båndet som kom senere for å unngå kapasitetsproblemer i tettbebygde strøk.

SMS og taleopptak

GPRS? Nei. Wap? Nei. Bluetooth? Nei. Fargeskjerm? Nei. Radio? Nei. I 1997 var det imponerende nok at telefonen støttet SMS og hadde klokke og alarmfunksjon. Enda mer imponerende var kalenderfunksjonen, og det at telefonen kunne ta opp stemmenotater i 20 sekunder.

Skjermen stilte med oppløsningen 97 x 32 piksler og kunne vise 5 tekstlinjer. Telefoner flest kunne på dette tidspunktet bare vise én linje med tekst om gangen.

For å navigere i menyene hadde Z1 et eget hjul som Sony kalte "Jog Dial".

Etterfølgeren Z1 Plus

Senere kom det en oppfølger, CMD Z1 Plus, som bare veide 195 gram. Det kostet litt batterikapasitet, som gikk ned til 50 timer hviletid (i overkant av to døgn) eller 8 timer taletid. Ellers var det ingen revolusjonerende nyheter i etterfølgeren, foruten litt forandringer i menyene.

Husker du Sony CMD Z1? Diskuter i kommentarfeltet nedenfor.

Les også
Verdens dyreste Ericsson-telefon solgt
Les også
Retrofil: IBM Simon
Les også
Retrofil: Alcatel One Touch Easy
Les også
Retrotest: Nokia 7110
Les også
Retrotest: Nokia 6310i
Les også
Retrofil: Siemens MC60
Les også
Retrofil: "Dinosaur"-kommunikasjon
Les også
Vi ser på gamle klosser
Les også
Retrofil: Siemens var først
Les også
Retrofil: Walkman var fortidens Ipod
Les også
Retrofil: Fargeskjermen var ikke unyttig likevel
Les også
Retrofil: Fra røyksignaler til mobiltelefoni
annonse