Til hovedinnhold

Alle trodde navnet var en spøk, men her er altså MacOS High Sierra

Apples nyeste operativsystem.

Skjermdump/Apple
Torstein Norum Bugge

På WWDC-konferansen Apple avholdt i California nylig ble det avslørt flere ting – deriblant det nye MacOS High Sierra.

Da Apples Craig Federighi først avslørte navnet på scenen ble han møtt av latter fra salen og han gjorde en rekke vitser på at navnet inneholdt high. Men da han bare fortsatte, uten å si noe annet navn, var det altså bekreftet: High Sierra er det nye navnet.

Dette er arvtageren til MacOS Sierra, og er i stor grad en forbedring av det eksisterende systemet, med nyheter som at Safari med oppdateringen er den raskeste nettleseren i verden på datamaskiner. Den er faktisk hele 80 prosent raskere enn Chrome, ifølge Apple.

Safari kan nå blokkere autoavspilling av innhold.
Skjermdump/Apple

Moderne JavaScript-støtte skal også være på plass, sammen med blokkering av autoavspilling av videoer i nettleseres og blokkering av sporing for annonser. Dette kan man selv velge om skal aktiveres eller ikke.

Dette har vi også hørt at nyeste Google Chrome skal støtte.

...og blokkere sporing.
Skjermdump/Apple

Flere apper oppdatert

Også Bilder-appen har fått en oppdatering, og skal nå kunne gjenkjenne ansikter mye bedre og synkronisere dette over alle enhetene dine – forutsatt at disse er fra Apple, selvsagt. Endelig er det også på plass mer avanserte redigeringsfunksjoner her. Blant annet selektiv fargeredigering, og annet bildeentusiaster nok vil sette pris på.

Selektiv fargeredigering er nå på plass.
Skjermdump/Apple

Mail har nå også støtte for å vise mailen du skriver og oversikt over resten av mailen samtidig, i to vinduer i fullskjerm.

Men enda viktigere: nå har Apple oppdatert filsystemet sitt, slik at alt av kopiering og flytting av filer skal gå langt raskere. Støtte for nye videostandarder gir også bedre videoredigering og -avspilling.

Mac OS High Sierra er for øvrig tilgjengelig som en beta fra og med i dag, for de som ønsker å eksperimentere med fersk programvare.

Bedre GPU-ytelse med Metal 2

Men det var mer også, og spesielt i kulissene har det skjedd ting. Nærmere bestemt i den underliggende programvaren som driver grafiske opplevelser på Mac.

Mer avansert arkitektur. Bilde: Skjermdump/Apple

Apples GPU-drivere har tidligere kommet i form av Metal, og nå er Metal 2 på plass. Dette skal gi bedre ytelse, og med programvaren kommer også utviklerverktøy for ekstern grafikk via Thunderbolt 3-standarden. Dette er helt nytt for Mac, og garantert sårt tiltrengt i maskiner som overhodet ikke lar deg oppgradere grafikk (eller noe som helst, for den saks skyld) i etterkant.

Apples Metal-programvare er blitt mer avansert og oppgradert.
Skjermdump/Apple

Dette skal være på plass for å fylle profesjonelle behov for redigering og kreative formål, samt – ikke minst – VR. Sistnevnte er et nytt og viktig satsingsområde for Apple, kan det virke som. Både spillbutikken Steams VR-løsninger og grafikkmotoren Unreal Engine er på plass.

Sistnevnte driver VR-opplevelsene på Macen, og mens MacBook Pro-maskinene vil trenge hjelp kan iMac-modellene med de nye Vega Radeon-brikkene fra AMD drive hele opplevelsen selv.

Alt sammen over to nye USB Type-C-porter, som nå blir å finne i alle nye iMac-modeller. Tilsvarende skal MacBook Pro kunne drive VR skikkelig gjennom ekstern grafikk og sine USB Type-C-porter.

Her er saken vår om de nye Mac-maskinene:
LANSERING: Samtlige modeller i porteføljen ble oppgradert »

annonse