Til hovedinnhold

FreeSync rykker et skritt nærmere folk flest

Snart trenger du ikke DisplayPort for å oppleve silkemyke spill.

Varg Aamo, Tek.no

Kampen mellom AMDs FreeSync- og Nvidias G-Sync-teknologi hardner til. Det ble klart etter at AMD i natt presenterte sine kommende planer for FreeSync.

Tidlig i 2016 vil AMD sørge for at deres FreeSync-teknologi støttes også over HDMI-utgangen. I tillegg vil inntoget av DisplayPort 1.3 gi mulighet for at du fremover kan spille med høyere oppløsning, se flere bildeoppdateringer og få gleden av et langt større og mer naturtro fargespekter enn i dag.

FreeSync over HDMI

FreeSync vil fungere over HDMI, i alle fall på utvalgte enheter.

Variabel oppdateringshastighet gjennom HDMI-porten vil utvide markedet for AMDs FreeSync-teknologi kraftig. Konkurrentens G-Sync-teknologi fungerer nemlig kun over DisplayPort 1.2-porten, en port som foreløpig er forbeholdt de få med ny og dyr PC-skjerm.

AMDs lysbilder forteller at både enheter med HDMI 1.4- og HDMI 2.0-porter vil støttes. Det er uklart hvilke frekvenser AMD får til å kjøre FreeSync i gjennnom HDMI-porten, men i det hele tatt å få på plass støtten vil nok mange sette pris på.

AMD-Radeon-eiere bør laste ned dette:
Vi falt pladask for nye Radeon Settings »

HDR og raskere paneler

Det er allerede viden kjent at AMD vil lansere sin nye og langt kraftigere Radeon 400-serie til neste år, og fra nattens annonsering vet vi at disse vil komme med den nye DisplayPort 1.3-standarden. DisplayPort 1.3 kan skilte med langt høyere båndbredde (32,4 Gb/s) enn forgjengeren, noe som vil gi flere fordeler.

DisplayPort 1.3 gir større båndbredde. Dermed ligger alt til rette for høyere oppløsninger, raskere paneler og mer informasjon i bildet.
Den minste trekanten viser dagens fargespekter i 8-bit. Den største viser hva et 10-bit-panel kan vise.

Blant annet klarer grafikkort med DisplayPort 1.3 å drive skjermer ved:

  • opptil 1080p-oppløsning i 240Hz (240Hz med HDR)
  • opptil 1440p-oppløsning i 240Hz (170Hz med HDR)
  • opptil 4K-oppløsning i 120Hz (60Hz med HDR)
  • opptil 5K-oppløsning i 60Hz

Mens de fleste grafikkort med støtte for DisplayPort 1.3 ventes å kunne drive skjermene ved høy oppløsning, høy frekvens og med HDR, må selvsagt skjermene holde følge. Spesielt HDR krever et godt panel med lysstyrke på mellom 600 til 1200 nits, svært høye kontrastnivåer og ikke minst, et 10-bit panel med muligheten til å vise mer enn en milliard farger.

HDR kan, ved å slå sammen flere ulike eksponeringer av samme bilde, føre til at du når du ser på noe som ligger dels i skygge og dels i sollys, får ut detaljer fra begge områdene uten at området som ligger i sollys viskes ut i hvitt.

HDR-bildet øverst er et produkt av de tre eksponeringene sett nedenfor.

AMD ser for seg at 2016 blir året hvor HDR vil tas i bruk i spill, i tillegg til på film.

Også for bærbare

I tillegg er FreeSync nå på plass for bærbare datamskiner, et marked G-Sync har hatt alene siden sommeren. Den første bærbare spillmaskinen som kommer i handelen med FreeSync blir Lenovos Y700, og denne vil kunne levere variabel bildefrekvens mellom 40 og 60 Hz.

Fordel for AMD

AMD har en soleklar fordel ved at deres FreeSync-teknologi er basert på den åpne standarden AdaptiveSync, som alle skjermprodusenter kan bruke lisensfritt.

Nvidia på sin side krever at skjermprodusentene tar i bruk deres properitære G-Sync-modul.

I tillegg til å begrense tilgjengelighet og gi økte kostnader, kommer modulen kun med en DisplayPort-utgang. Slik kan du ikke koble enheter med HDMI-utgang til en G-Sync-monitor.

Derfor koster G-Sync-skjermer mer enn FreeSync-skjermer:
Noen er grådige, men er det Nvidia eller skjermprodusenten?
(Tek Ekstra) »

Flere nye FreeSync-skjermer er på vei.

Ferske dokumenter fra AMD viser at utbredelsen av FreeSync-skjermer er langt bedre enn for G-Sync, og – som vi ser av bildet nedenfor – fortsetter FreeSync-skjermene å strømme ut på markedet. Samtidig er FreeSync-skjermene ofte langt rimeligere enn dem med rivalens teknologi innabords takket være åpne lisensfrie standarder.

En rask titt på prislistene til vår sammarbeidspartner, Prisguide, forteller oss at prisforskjellen mellom to nær identiske FreeSync- og G-Sync-skjermer, henholdsvis Asus MG279Q og Asus PG279Q, ligger på hele 2400 kroner.

Langt flere skjermprodusenter har omfavnet AMDs FreeSync enn Nvidias G-Sync-teknologi.

Men de sliter enn så lenge

Det kan umiddelbart høres ut som AMD har stålkontroll på situasjonen, men i all den tid brorparten av oss har et grafikkort fra Nvidia er vi «låst» til å velge en G-Sync skjerm om vi vil nyte godene teknologien byr på.

For, selvsagt kreves det at du har et AMD Radeon-grafikkort for å utnytte FreeSync-teknologien.

Derfor, til tross for at AMD nå tar enda et kvantesprang for å åpne markedet og øke tilgjengeligheten for sin FreeSync-teknologi, er selskapets store utfordring å selge flere Radeon-kort. Men, kanskje kan nettopp deres siste nyheter hjelpe godt på på den fronten, spesielt om prisforskjellen holder seg.

Variabel oppdateringshastighet er gull verdt:
Her forklarer vi hvordan spillopplevelsen din bli bedre »

(Kilder: TechRadar, VideoCardz)

annonse