Til hovedinnhold

Her kjører «Devil's Canyon» på 4,5 GHz – med passiv kjøling

Den overklokkingsvennlige Core i7 4790K er et kaldt lite beist.

Hardware.no/Taipei: Intels nye entusiastprosessorer «Devils Canyon» skulle egentlig vært ute i testrom verden rundt alt nå, men har visst blitt litt forsinket hos Intel. Dermed er det kun de som har tusket til seg tidlige eksemplarer fra tredjepartsfabrikanter som har hatt mulighet til å prøve dem ut selv.

Dette hindrer ikke Intel i å vise frem den råeste nyheten, Core i7 4790K, eller i å demonstrere hva den duger til. Denne modellen har som standard en klokkefrekvens på 4 GHz, eller 4,4 GHz i turbomodus.

Computex-messen i Taiwan fikk vi nemlig se et eksemplar i full vigør – og til tross for at luften i hotellrommet var fresende varm klarte prosessoren enkelt å bli klokket opp, med Intels turbo-funksjonalitet, til 4500 MHz.

Les også lanseringsnyheten, hvor vi forteller mer om Devil's Canyon:
Nå er endelig Intels nye entusiastprosessor lansert »

Kjapp, kald og fullstendig lydløs

Vi fikk Intel til å kjøre Cinebench-testen et par ganger ekstra, og sannelig holdt frekvensen seg. Men varmt ble det.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Nå høres kanskje ikke 4,5 GHz overveldende høyt ut på denne prosessoren, men kabinettet den sto i rommet ikke en eneste vifte. Det var altså snakk om et fullstendig passivkjølt system, hvor den klarte å oppnå 9,76 poeng i Cinebench.

Til sammenlikning klarte Haswell-prosessoren Core i7 4770K bare 8,15 poeng i vår ordinære test, og da med full aktiv kjøling – men altså uten at vi overklokket den.

Dermed ser Devil's Canyon ut til å virkelig kunne få fart på sakene, uten å presse ut så mye varme at det blir uhåndterlig. Riktig nok steg temperaturen til bortimot 100 varmegrader mens Cinebench kjørte, men konsekvensen av det var bare at klokkefrekvensen ble dratt ned. Uten testprogrammets 100 prosent belastning på de fire kjernene lå temperaturen omtrent på romtemperaturen.

Det er mye spenstig som lanseres på årets Computex:
Få oversikt over alt som skjer på vår samleside for messen »

Lyst på den nye prosessoren?
Sett opp et prisvarsel, så sender vi deg e-post når den er på lager »

Les også
Nå vil Intel gjøre PC-ene helt trådløse
Les også
Nå er endelig Intels nye entusiast-prosessor lansert
Les også
Jubileums-Pentium er en gave til overklokkere
Les også
Intel Core i7 4790: Intels splitter nye Haswell-prosessor er ypperlig
Les også
Den frekke manøveren som vant 1 GHz-kappløpet
annonse