Til hovedinnhold

– Hjernen vil ødelegges av en tur til Mars

Kosmisk stråling kan være livsfarlig.

Mars One

Det er ikke sikkert det å reise til Mars er så veldig smart likevel. En ny rapport konkluderer nemlig med at den store mengden kosmisk stråling astronautene vil oppleve på veien, rett og slett vil føre til at hjernen ødelegges før de kommer frem.

Symptomene vil minne om Alzheimers, og påvirke astronautenes hukommelse og evner til å ta avgjørelser, mener forskere ved University of California.

Testet på mus

Det er ikke bare-bare å reise til Mars. Foto: NASA, 1976

Forskerne utsatte en gruppe mus for ioniserende stråling som skulle simulere den kosmiske strålingen astronautene vil være utsatt for i verdensrommet. Strålingsmengden tilsvarte omtrent det astronautene ville oppleve etter 10-30 dager, skriver Forskning.no.

Resultatet var at musene var nesten ni ganger så dårlige til å lære, huske og løse utfordringer som mus som ikke hadde blitt utsatt for stråling.

Man kunne se at antallet dendritter, som er strukturer som holder hjernecellene sammen, var nesten halvert hos musene som ble utsatt for strålingen.

Det vil ta syv måneder å fly til Mars, så om menneskene påvirkes på samme måte vil astronautene kanskje ikke være istand til å gjøre noe som helst når de kommer frem.

Og takket være planetens tynne atmosfære og manglende magnetfelt, vil prosessen bare fortsette når astronautene eventuelt lander.

Et kjent problem

Kosmisk stråling er et problem man har vært klar over i mange år. Det er for eksempel en av grunnene til at man stadig skifter ut mannskapet på romstasjonen ISS.

Samtidig er det viktig å påpeke at ISS nyter godt av beskyttelsen fra jordens magnetfelt, som man raskt forlater når man skal til Mars.

NASA og andre jobber med måter å begrense problemet på. Man vurderer blant annet forskjellige typer skjold, men også ulike former medisinering for å redusere måten de kosmiske strålene påvirker kroppen på.

I tillegg er det en kjennsgjerning at strålingen påvirkes av solvindene, som varierer.

Bør reise når romværet er bra

Man kan forutse disse variasjonene, og rett og slett time lengre romreiser slik at man reiser i ideelle «værforhold». Jo kraftigere solvindene er, jo mer beskytter de mot strålingen.

Å velge reisetidspunkt med omhu hjelper selvsagt ikke astronauter som planlegger å bosette seg permanent på den røde planeten.

Gjengen fra Mars One, som vil nettopp dette, bør med andre ord håpe noen kommer opp med de nødvendige løsningene før de reiser i 2025, hvis ikke kan turen bli svært kjip – for å si det mildt.

Kosmiske stråler blir ikke det eneste problemet de møter
Isolasjon og mangel på mentale helsetjenester kan sørge for at de går fra vettet uansett »

(Kilde: Forskning.no)

annonse