Tek.no

Nyhet

Slik lager Nokia noen av verdens beste mobilkameraer

Vi har snakket med Nokia og Microsofts mobilkameraguru Juha Alakarhu.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Under årets IFA-messe fikk vi tilbud om å snakke med Nokia og Microsofts sjef for kamerautvikling, Juha Alakarhu. Mannen har vært med på utvikling av Nokias, og nå Microsofts, mobilkamera i en årrekke.

Til tross for at mobiltelefonene i mange år har hatt litt vekslende egenskaper ellers, har merket alltid satt kamerateknologien sin i høysetet. Flere av modellene har overlevd i to-tre år på markedet. Ofte nesten utelukkende på grunn av kamerateknologien. Derfor så vi frem til å få grille mannen bak flere av selskapets spektakulære mobilkamera i en liten halvtime.

Et mobilkamera er satt sammen av mange deler, til tross for den beskjedne størrelsen. Foto: Nokia

Da vi før sommeren testet fem av toppmodellene som var mest aktuelle på det tidspunktet, var det ingen telefoner som klarte å komme i nærheten av det 41 megapiksel-kameraet i Nokia Lumia 1020 kunne prestere. Som vi skrev i testen: «Mange er skeptisk til megapixelracet, men Nokia beviser at bøttevis av piksler er best, enten det er på dagtid i godt lys, eller når det mørkner litt på på kveldstid.»

Her kan du lese hele sammenligningstesten av fem kameramobiler »

Senere har Microsoft kommet med nyere modeller, som også har kameraer som imponerer stort – blant annet Nokia Lumia 930. Nokia-mobilene viser seg også å være overlegne alle andre når det gjelder opptak av lyd på høye nivåer, noe vi så da vi tok med oss sju toppmodeller på festival i sommer. Testen viste at både Lumia 930 og 1020 gir krystallklare lydopptak og fabelaktige videobilder selv ved konsertopptak nær høyttalerne – altså ved ekstreme lydnivåer. Årsaken ligger i Nokias patenterte mikrofoner.

Hvordan klarer egentlig Nokia gang på gang å imponere med sine mobilkameraer – både på stillbilder og video? Det har vi prøvd å finne ut i dette intervjuet med Nokias kamerasjef.

Nokia Lumia 930 har også et svært godt kamera.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

I intervjuet kunne Alakarhu blant annet fortelle om hvordan de har klart å lage kameraene stadig mindre, slik at de får plass i forholdsvis tynne mobiltelefoner.

– Vi har pushet grensene for optisk design, optiske materialer, mekanikk og alt annet som må til for å gjøre kameramodulen så tynn, sa Alakarhu.

Alakarhu forteller også at det ikke bare er optikken og kamerasensoren som er viktig for bildekvaliteten.

– Vi har gjort store forbedringer i programvarealgoritmene, sier han.

Alakarhu hadde svært mye interessant kunnskap å dele med journalistene, og er du interessert i et faglig dypdykk i mobilkamera-teknologi, anbefaler vi at du setter av noen minutter til å se intervjuet.

Du kan se hele intervjuet her:

annonse

Les også