Til hovedinnhold

Snart kan Android ta over bilen din

Google inntar bilene med Android Auto.

Android Developers/YouTube

Et av de mest sikre ryktene i forkant av Googles I/O-konferanse i San Fransisco var at selskapet kom til å avsløre mer informasjon om sine planer om å spre operativsystemet Android til bilindustrien.

Planene kom først til syne for flere måneder siden i form av det såkalte «Open Automotive Alliance»-fremstøtet, en allianse som Google og flere andre teknologiselskaper har formet sammen med en rekke bilprodusenter. Hensikten er å legge til rette for utviklingen av Android-applikasjoner for dashbordet som skal gjøre kjøreopplevelsen både sikrere, enklere og mer komfortabel.

Som ventet dro Google sløret av bilsatsingen sin på I/O-konferansen i kveld, og dermed har vi omsider fått servert en god porsjon detaljer om konseptet, som Google har gitt navnet «Android Auto».

Bedre sikkerhet og komfort i bilen

Android Auto er et system som i korte trekk går ut på å bringe ulike Google-applikasjoner som Google Now, Google Maps og Google Play Music inn i bilen via smarttelefonen, og gjøre dem mest mulig tilgjengelige og intuitive å bruke i bilen.

Android Auto vil få omfattende støtte for Google Voice.Foto: Android Developers/YouTube

Når man kobler smarttelefonen til dashbordet vil de ulike applikasjonene kunne brukes via berøringskjermen på dashbordet, og systemet har også støtte for Google Voice, slik at man kan benytte all funksjonaliteten uten å flytte blikket fra veien mens man kjører.

Via Google Voice skal systemet også sette deg i stand til å både motta og sende tekstmeldinger på en trygg måte, ved å få innkommende meldinger opplest muntlig og respondere ved å diktere meldingen med stemmen.

De ulike applikasjonene har nye grensesnitt som er spesialtilpasset dashbordet. Ifølge Google skal Android Auto-systemet også være i stand til å holde seg kontinuerlig oppdatert som hva som foregår, på en slik måte at sjåføren får den informasjonen han eller hun til enhver tid har mest behov for.

Kommer i år

Systemet baserer seg på den nye generasjonen av operativsystemet, Android L, som Google også delte mange detaljer om på I/O-konferansen.

Det er uvisst akkurat når Android Auto blir tilgjengelig for forbrukere, men ifølge Google vil de første nye bilmodellene med støtte for det nye systemet bli demonstrert senere i år.

Android Auto vil for øvrig bli en direkte konkurrent til Apples CarPlay-system, et lignende fremstøt som tar sikte på en bedre integrering av iPhone-funksjonalitet i biler. De første bilene med CarPlay integrert skal etter planen også komme allerede i 2014.

En introduksjonsvideo til Googles Android Auto-konsept kan du se under.

Nå har Google også presentert Android Wear: Samsung er allerede klar med sine første klokke for plattformen »

annonse