Til hovedinnhold

Et liv uten puls er mulig

Kunstig hjerteturbin holder deg i live.

Å ha en puls blir vanligvis forbundet med å ikke være død, men dette blir nå utfordret av et medisinsk forskningsprosjekt ved Texas Heart Institute i USA.

Forskere der har utviklet et hjerteimplantat som fjerner puls og hjerteslag, men som fremdeles holder pasienten i live på en stille og effektiv måte ved hjelp av et par turbiner. Man vil ikke lenger kunne kjenne noen puls i håndleddet eller ved halsen til mennesker som bruker slike implantater.

Mer pålitelig

Foto: Texas Heart Institute

De fleste kunstige hjerteimplantater har pumpemekanismer som kopierer slagene til et organisk hjerte. Et menneskehjerte slår for å få en liten pause til å motta forsyninger, noe kunstige hjerter egentlig ikke har behov for.

På grunn av dette gir turbiner mer mening siden de bare har én bevegelig del og er følgelig en mer pålitelig og langvarig metode for å spre blod gjennom kroppen.

Turbinene sprer da blodet i kroppen kontinuerlig fremfor å pumpe det stykkvis gjennom hjerteslag, og dette på en mer sikker og slitesterk måte enn tidligere.

Suksessfulle tester

De sentrifugale turbinene har blitt testet over en lengre periode på dyr og ett menneske, uten tegn til problemer.

Selv om forsøkspersonen dessverre døde som følge av sin sykdom, ble det ikke observert noen feil med den nye hjertemekanismen som han hadde i over én måned – det vil si at han levde i en måned uten puls.

Pasienter som vil bruke den nye formen for hjerteimplantat vil dermed ikke få registrert noen puls på EKG-maskiner, noe som kan by på en utfordring for helsevesenet.

Helt lydløs er innretningen riktignok ikke, da det har blitt rapportert at man kan høre en svak summelyd ved å legge øret inntil brystet til pasienten.

Fremdeles et stykke unna

Den statlige helseorganisasjonen FDA i USA har ennå ikke godkjent denne teknologien, noe som innebærer at det vil fremdeles ta litt tid før dette kommer på markedet.

I tillegg vil det mest sannsynlig bli en rekke endringer på design og så videre, men det skal uansett bli spennende å følge med på.

(Kilde: NPR)

annonse