Til hovedinnhold

Apple hever lydkvaliteten i iTunes

iTunes Plus retter fokus mot bedre digital lyd.

Tjenester som Spotify og iTunes er nok ikke førstevalget for HiFi-entusiaster når det gjelder lydkvalitet. I iTunes er det riktignok mulig å kopiere sine egne CD-er i Apple Lossless-formatet, men ved kjøp av musikk i nettbutikken får du lavere kvalitet.

Nå har Apple satt i gang et prosjekt som sikter etter å forbedre lydkvaliteten på musikken i iTunes – med opplegget de kaller "Mastered for iTunes".

Høyere masterkvalitet

Mastered for iTunes er ment for de som leverer musikken til Apples musikktjeneste, og oppfordrer dem til å ta i bruk iTunes Plus. Dette formatet bygger på en ny og forbedret AAC-kodek. Fremfor å levere musikken i CD-kvalitet (44 KHz og 16 bit), vil Apple gjerne ha musikken i 96 KHz og 24 bit isteden.

Musikken vil fremdeles komprimeres, og den nye iTunes Plus AAC-kodeken benytter en variabel bitrate på rundt 256 Kbit.

Tapsfri musikk

Apple har fremdeles ikke sagt noe om en økt satsning på Apple Lossless, som er deres svar på FLAC. FLAC (Free Lossless Audio Codec) er såkalt et tapsfritt format, som gjør at musikken høres nøyaktig ut som kilden, til tross for komprimering.

Det er likevel muligheter for dette i fremtiden, ettersom Apple skriver at det å bygge et arkiv med masteropptak av høyest mulig kvalitet er noe de kan dra nytte av senere.

Album som allerede er stemplet med "Mastered for iTunes" er U2s Achtung Baby, Paul McCartneys Kisses on the Bottom og Madonnas kommende album MDNA.

annonse