Tek.no

Nyhet

Bør du forsikre julegavene?

14 Des 2007 12:00

Både Elkjøp og Expert tilbyr deg egne trygghetsforsikringer på elektroniske produkter.
Hvis uhellet er ute skal du eller gavemottaker få nytt produkt ifølge reklamen.
Men lønner en slik forsikring seg?
Les også:
Motta RiksTV der det ikke er signal.
Kjøp heller musikk på CD.
- TV-bransjen må ta til vettet.

Forsikres mot uhell

Elkjøp er et av selskapene som tilbyr egne forsikringer for elektroniske produkter. De tilbyr en såkalt trygghetsforsikring i samarbeid med selskapet Moderna og forsikringens pris avhenger av varighet og varens verdi. Normalt ligger disse forsikringene på mellom 500 og 2000 kroner i året.

Ifølge Elkjøp er det flere som har god nytte av slike forsikringer.

- Vi selger slike forsikringer ved cirka hvert 15. produkt og godkjenner 600 forsikringshenvendelser hver uke. Etter hvert som elektronikken blir mer sensitiv og mer mobil ser vi stadig større nytte av slike forsikringer. Det er spesielt ved uhell som ikke dekkes av innbo og reiseforsikring hvor slike forsikringer spiller en rolle, forklarer informasjonsansvarlig hos Elkjøp Åshild Indreshøvde.

Kundene blir lurt

Forbrukerrådet er på sin side slett ikke like glade i slike forsikringer. De mener kundene blir regelrett lurt når de kjøper slike forsikringer.

- Kjøpsloven vi har i dag er meget god og om du har innbo og reiseforsikring så skal det mye til for at slike egne forsikringer får noen effekt. Derimot velger kjedene ofte å anvende disse forsikringene istedenfor kjøpsloven. På denne måten ser ikke kundene at de har betalt for en service som de i utgangspunktet har rett på gratis, forklarer jurist i forbrukerrådet Helga Skofteland.

Veldig dyr forsikring

Hun anser det ikke som umulig at forbrukere kan få bruk for slik forsikring, men prisen for tryggheten er i utgangspunktet langt større enn gevinsten.

- En innboforsikring som i dag dekker opp til en million koster deg cirka 1000 kroner i året. Å da betale 500 kroner for en mobil til 2000 kroner blir da en dårlig deal for forbrukerne, forklarer hun.

Hun mener at kjøpsloven til en viss grad også dekker uhell. En mobil skal takle normal bruk og hvis du mister den i bakken så skal den tåle det. Om du kaster den i veggen kan du derimot ikke regne med å få like mye tilbake.

Ikke enige

Expert tilbyr også egne forsikringer ved kjøp, og de er ikke helt enige i at kjøpsloven går så langt. De mener at det er nettopp ved uhell at deres forsikringer kommer godt med.

- Kjøpsloven dekker i dag ikke uhell, den går på reklamasjon av varer og ikke skader. Slike uhell dekkes heller ikke av innboforsikringer. Det er nettopp ved uhell at en ekstra forsikring lønner seg, forklarer Nils Erlimo, kommunikasjonsrådgiver hos Expert.

Anbefaler ikke

Forbrukerrådet er på sin side sikre i sin sak, de anbefaler ingen å kjøpe med ekstra forsikring.

- Disse forsikringene er så pass lite lønnsomme at selv Finansnæringens Hovedorganisasjon har kritisert de. Folk må gjerne kjøpe de men vi mener de får så pass lite tilbake for pengene at det ikke er å anbefale, forklarer Skofteland.

Selv vil hun gi bort gaver uten egen trygghetsforsikring men med gratis kjøpslov i år.

annonse
Loading