Til hovedinnhold

Nå kan du se alle som sporer deg på Internett

Nytt Firefox-tillegg gir deg visuell oversikt over hvem som har tilgang til dataene dine.

Mozilla

Når man surfer på Internet er det som kjent ganske mye som skjer «bak kulissene», for eksempel i form av den «skjulte» kommunikasjonen mellom nettsider, hvor informasjonen du legger igjen ett sted gjerne deles med tredjepartsaktører som brukeren ikke kan se direkte.

Selskapet bak Firefox-nettleseren, Mozilla, ønsker nå å snu på flisa og sette deg som bruker i stand til enklere å kunne følge dem som sporer deg. Det gjør de med en ny Firefox-plugin kalt Lightbeam.

Visuell oversikt

Lightbeam er et nettlesertillegg som gir deg en interaktiv, visuell oversikt i sanntid over alle de såkalte tredjepartssidene du kommuniserer med indirekte mens du surfer, og hvordan alle disse sidene er koblet sammen med andre sider.

Foto: Mozilla

Når man aktiverer programmet og besøker et nettsted vil alle tredjepartsaktørene som er aktive på siden automatisk dukke opp. Når man så besøker andre nettsider, vil man kunne se hvilke aktører som eventuelt har sporet deg på flere sider.

Informasjonen kan vises på tre ulike måter. Man kan enten se den som en graf, se alle forbindelsene man har opprettet i løpet av 24-timers periode, eller få opp en mer detaljert liste over alle de individuelle nettsidene.

Vil lage et helhetlig bilde

I tillegg til å være et nyttig redskap for hver enkelt bruker, ønsker Mozilla også å benytte Lightbeam til å bygge opp et mer helhetlig bilde av hvordan sporing på Internett fungerer. Det kan du bidra til ved å aktivere en delingsfunksjon i programmet, som sender dataene dine til Mozilla. Denne kan deaktiveres igjen når som helst.

Om du har lyst på mer informasjon om det nye nettlesertillegget fra Mozilla finner du det på programmets egen hjemmeside, her.

Ønsker du å være anonym på Internett? Slik gjør du det (Ekstra) »

(Kilde: The Next Web)

annonse