Til hovedinnhold

Hvem har rettighetene til apeportrettene?

Hvis en ape stjeler kameraet ditt og tar bilder med det, hvem har da rettighetene?

Er det apen, eieren av kameraet eller bildebyrået som eier dette bildet?

Vi skrev tidligere i dag om noen aper som hadde “lånt” et kamera av en fotograf, og tatt noen fantastiske selvportretter. Nettsiden Techdirt.com har lagt ut flere av disse bildene og stilte spørsmålet om hvem som har rettighetene. Nå har de fått en henvendelse fra Caters News agency om å fjerne bildene siden det er Caters som har rettighetene.

Men da dukker spørsmålet opp hvordan de har fått disse rettighetene? Har apene solgt eller overdratt dem til Caters? Sannsynligvis er det eieren av kameraet som har solgt dem, men hadde han rettighetene til det?

Spørsmålet er kanskje om bildene har verkshøyde. Kan et dyr begå et åndsverk? En kollega av meg har apebildet som bakgrunn på PC-en sin, og mange brukere har bildet som Facebook-bilde. Det må vel bety at det har verkshøyde, og da er det fotografen – i dette tilfellet apen – som eier det og har rettighetene til å selge det. I og med at dette var ville aper, som kjenner dårlig til amerikansk avtalerett, er det tvilsomt at de har inngått avtale med Caters med fortåelse for hva de inngikk avtale om.

Vi publiserer faksimiler av bildene. Det har vi lov til når vi omtaler dem. Men så vidt vi kan forstå, blir ulovlig bruk en forbrytelse mot apene, ikke mot nyhetsbyrået.

annonse