Nyhet

– iPhone 5 får 4G i Norge

Telenor bekrefter lynrask surfing, men ikke før neste år.

Under lanseringen av Telenors 4G-nett ble det antydet at også iPhone 5 vil kunne komme til å fungere på 4G-nettet til Telenor, selv om nettet i dag benytter frekvenser som ikke støttes av telefonen.

Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen fortalte om 4G-dekningen under Telenors pressekonferanse.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Under et nettmøte på Amobil.no i dag bekreftet Telenors dekningsdirektør at iPhone 5-eiere vil kunne surfe på 4G om ikke så lenge.

"Jeg kan likevel bekrefte at iPhone5 vil fungere i løpet av første halvår av 2013 i Telenors 4G-nett. Nærmere informasjon om hvor og når kan jeg ikke gi på nåværende tidspunkt. Vi er også avhengige av endringer fra Apple sin side såvel som hos oss", skrev Amundsen i sitt svar til en av leserne.

iPhone opererer på "feil" frekvens

Vi tok en telefon til Amundsen for å få flere detaljer.

Apple iPhone 5.Foto: Apple

Amundsen forteller til Amobil.no at prosessen med å få iPhone 5 til å fungere i Telenors norske 4G-nett, og andre nett, består av flere trinn. Det mobilnettet som ble lansert på onsdag opererer på 2600 MHz, men iPhone 5 ikke støtter LTE ("4G") på denne frekvensen, i motsetning til kommende telefoner fra blant annet konkurrentene Nokia, Samsung og Sony.

– Vi må åpne et nett på 1800 MHz. Hvor vi gjør det og når vi gjør det, kan jeg ikke gi noen detaljer om nå. Men jeg kan bekrefte at vi kommer med dette enkelte steder i 2013, forteller Amundsen.

Apple må gjøre endringer i programvaren

For at 4G skal fungere på mobiltelefoner, og ikke bare til databruk for eksempel til surfing på PC-en eller nettbrettet, kreves det også en oppdatering av Telenor-nettet. Telenor vil før jul implementere en løsning som gjør at en mobiltelefon automatisk kan bytte fra 4G til 3G når det kommer inn en samtale, og automatisk koble seg opp på 4G igjen når du har avsluttet samtalen.

– I tillegg er vi avhengig av at operativsystemet iOS fra Apple kommer i en ny versjon som støtter 1800 MHz-båndet slik det brukes her i Norge. Dette er en ren software-endring. Når den frigis fra Apple, da vil iPhone i dagens versjon fungere på det kommende 1800 MHz-nettet, sier Amundsen.

Konkurrenten NetCom utelukker heller ikke at iPhone 5 vil kunne fungere på 4G i deres nett.

– Vi kjører på 1800-frekvensene flere steder allerede, men både NetCom og Telenor må inn med funksjonalitet for automatisk svitsjing mellom 4G data og 3G tale i tillegg til Apples egen mykvareoppgradering før iPhone 5-kunder vil kunne surfe i 4G-fart, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus til Amobil.no

Her kan du lese alle svarene fra nettmøtet med dekningsdirektøren

Les også vår test av iPhone 5.

Les også: Dette mangler i iPhone 5

Les også
Du må vente lenge på bedre 4G-dekning
Les også
Full stans for mobilt internett i tog
Les også
– USA har ingen spionasjebevis mot Huawei
Les også
Send inn Lotto-kupongen din selv
Les også
Huawei: – Vi tar sikkerhet veldig seriøst
Les også
Venstre deler amerikanernes frykt for Huawei
Les også
Telenor lover 4G til 9 av 10
Les også
iPhone 5: iPhone 5: Tynnere, raskere, lettere og større
annonse