Til hovedinnhold

Piratpartiet rakk fristen

Har samlet inn 5000 underskrifter.

Piratpartiet

Digi.no melder at Piratpartiet Norge i løpet av helgen klarte å samle inn de nødvendige 5000 underskriftene for å stille til stortingsvalg som legitimt politisk parti neste år.

Nå som dette er overstått, gjenstår det fremdeles mye hardt arbeid for det nyetablerte partiet. De må lage valglister, drive valgkamp og klare å skaffe nok oppslutning til å få noen inn på Stortinget.

Dette kan bli vanskelig for piratene, sa valgekspert og professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, til Digi.no tidligere i år.

Mer åpenhet, mer demokrati

Til tross for navnet, går ikke Piratpartiet i bresjen for pirater verken til sjøs eller på nettet. De ønsker blant annet økt transparens i politiske beslutninger og maktapparater, samt større fokus på Open Source, og utvikling av annen fri programvare og teknologi.

I tillegg vil de endre åndsverkslovene til å bli mindre omfattende, og innføre direktedemokrati à la Sveits. Ut over dette er partiet nokså diffuse om hvordan de stiller seg til resten av samfunnets områder. Dette skal de visstnok vedta i fellesskap senere.

Manglet tusenvis av signaturer

I slutten av august manglet Piratpartiet fremdeles 4500 signaturer, som måtte sendes inn på papir og av folk over 18 år. Rett før helgen manglet partiet bare fire underskrifter, og etter dette mottok de mer enn nok ved siste tømming av postboksen og mer enn hundre nye underskrifter på årsmøtet i Oslo på søndag.

Teknisk sjef i Opera Software, Håkon Wium Lie, er med på å dra i gang Piratpartiet i Norge. Han skrev følgende i en kommentar her på Hardware.no tidligere i desember:

«Internett har endret det norske samfunnet de siste 20 årene, men politikerne og lovverket har ikke fulgt med. Daglig bryter norske skoler og gamlehjem lovene ved å vise videoklipp, og Datalagringsdirektivet vil snart kreve at vi identifiserer oss for å sjekke epost. Norge trenger et Piratparti for å sikre at nettet forblir åpent og brukervennlig også i framtiden.»

(Kilde: Digi.no)

annonse