Tek.no

Nyhet

Etterlengtet oppussing

Har Leica gitt liv til en ny legende?

Leica
Eivind Hauger
18 Sept 2012 00:50

Mange har ventet på den og nå kom den endelig. Leicas nye flaggskip. Den fikk riktignok ikke navnet Leica M10 som man forventet, bare det litt mer anonyme navnet Leica M. Navneendringen har en annen funksjon også enn bare å være anonym. Nå ønsker ikke Leica lenger å gi modell-tall, men heller holde på den langvarige tradisjonen for hver enkelt produktserie. Det låter fint, i det minste.

Les også: Test: Leica M9-P

Denne lanseringen av Leica M bringer med seg masse nytt til bordet. For det første så har den en helt ny bildebrikke. Der Leica M9 hadde en 18,5 megapiksler CCD-brikke kommer Leica M med en flunkende ny Leica Max 24 megapiksler fullformat CMOS-brikke. Denne brikken er designet i samarbeid med firmaet CMOSIS og, i følge pressemeldingen, da spesielt med Leica M- og Leica R-optikk i tankene.

Bildeprosessoren er en Leica Maestro, for øvrig den samme typen prosessor som blir brukt i Leica S. ISO-verdiene i Leica M går fra ISO 200 til 6400. Det er også mulig å gå ned til ISO 100 hvis det skulle være ønskelig. I tillegg har Leica M mulighet for auto-ISO.

Leica M - bakside.

Den neste nye tingen Leica M stolt viser frem er den nye skjermen. Dette er en 3" TFT skjerm med 920.000 piksler og et ripebeskytta beskyttelsesglass. Dette må kunne sies å være en stor forbedring fra M9s 2,5" 230.000 pikslers-skjerm. Ikke bare er selve skjermen ny, men den har også ny funksjonalitet. Selv om LiveView har vært standard på mange andre kameraer er dette første gang M-serien har denne funksjonaliteten. I tillegg vil det være mulig å benytte en ekstern, elektronisk søker med Leica M. Grunnen til denne funksjonen er fordi man også kan, med en adapter, bruke optikk fra Leica R-serien.

Leica M med elektronisk søker, ekstra grep og Leica R-objektiv.

Med LiveView har man fått to nye fokus-hjelpemidler. Leica kaller disse for Live View Zoom og Live View Focus Peaking. Focus Peaking fungerer på den måten at man får røde linjer og prikker der kameraet oppdager sterkest kontrast i bildet, altså der fokusplanet ligger. Dette er veldig til hjelp, og svært kjærkomment under både filming og stillbildefotografering med manuell optikk - som jo er det eneste du får til Leica M. I tillegg til LiveView og elektronisk søker har man selvfølgelig også den klassiske optiske søkeren.

Den siste nye funksjonen, og dette er kanskje den som bryter mest med tradisjonene for mange, er en videofunksjon. Nå får også brukere av Leica M-serien mulighet til å gjøre videoopptak. Kameraet støtter en maks oppløsning på 1080p med 25 bilder i sekundet. Videoklippene lagres med Motion JPG-kodek i QuickTime-formatet .MOV. Kameraet har en mono-mikrofon, men det skal være mulig å koble på en ekstern stereomikrofon. Lyden skal kunne justeres både automatisk av kameraet selv og manuelt av brukeren.

Sånn føles det å se ned på en Leica M.

Rent fysisk og ergonomisk er det lite som er endret fra tidligere modeller. Huset kommer i aluminium og skal være værtettet. For de som er vant til de analoge kameraene har Leica plassert et lite tommelgrep der filmopptrekket vanligvis er. Som man ser av bildet over er det ikke så mye mer på toppen av huset enn et hjul som justerer lukkerhastighet og en av/på-knapp. Det er først bak man ser de store endringene, og selv der er det ikke så mange. Et ekstra rullehjul ved tommelen, en knapp for LiveView, samt flyttet INFO-knapp og joystick er det eneste synlige.

Leica M skal være tilgjengelig en gang tidlig i 2013 og har en veiledende utsalgspris på £5100 i Storbritannia. Veiledende pris i Norge blir 52.000 kroner.

Kilde: Leica Rumours / Leica

Les også
Leica M-E avduket
annonse

Les også