Tek.no

Nyhet

Førerløse biler vil herske over liv og død

Etisk dilemma: Skal bilen din drepe deg for å redde to andre?

Shutterstock
14 Mai 2014 12:15

Vi nærmer oss en tid hvor det ikke vil være utenkelig at førerløse biler vil kunne kjøre rundt i trafikken. Faktisk gjør de det allerede, men under nøye oppsyn av folk som kan gripe inn.

Nå har Popular Science tatt for seg et etisk dilemma som raskt vil oppstå dersom selvkjørende biler mer utbredt: Skal en robot ofre livet ditt for å redde livet til to andre kjørende på veien?

Roboten, eller maskinen, som er pilot i din selvkjørende bil vil være i stand til å ta langt raskere og mer kalkulerte avgjørelser enn deg. For eksempel vil den kunne oppdage at det sitter to mennesker i en møtende bil som er i ferd med å krasje inn i din bil. Dermed vil den på et øyeblikk kunne regne seg frem til at det beste vil være å styre din bil av veien og utfor et stup, fordi det kan redde livet til de to fremmede som kommer deg i møte.

Etisk dilemma

Dilemmaet stammer fra filosofiprofessor Patrick Lin ved California Polytechnic State University, som nylig skrev et innlegg om dette for Wired (anbefalt lesning!).

Lin gir ingen klare svar på hvordan vi best kan løse disse utfordringene. Derimot påpeker han at slike ting er viktig å ta med i beregningen hvis vi skal overlate full kontroll til selvkjørende biler i fremtiden.

Professoren er likevel positiv til at det vil komme selvkjørende biler. Ifølge ham skyldes nemlig 90 prosent av alle trafikkulykker menneskelig svikt, og robotstyrte biler vil sannsynligvis ikke gjøre på langt nær like mange fatale feil.

Bilene har blitt smartere i trafikken:
Slik lærer Google-bilen å kjøre selv »

(Kilder: Wired via Popular Science)

annonse

Les også