Til hovedinnhold

Denne norske chipen har verdensherredømme

Norsk teknologi dominerer i treningstilbehør som snakker med mobilen.

Kurt Lekanger, Amobil.no

Selv om du kanskje aldri har hørt om det norske selskapet Nordic Semiconductor før, har du helt sikkert på ett eller annet tidspunkt stiftet bekjentskap med produkter som inneholder elektroniske brikker fra selskapet. Nordic Semiconductors brikker finnes nemlig i alt fra trådløse tastaturer og mus til spillkontrollere, fjernkontroller, leker og ikke minst treningsutstyr som pulsbelter og pulsklokker. Totalt har selskapet sendt hele 500 millioner brikker ut på verdensmarkedet.

Innenfor sitt segment har Nordic Semiconductor en markedsandel på hele 99 prosent, med Texas Instruments som den største konkurrenten.

Dette Bluetooth Smart-pulsbeltet fra Wahoo er basert på en brikke fra Nordic Semiconductor.Foto: Wahoo

I det siste har Nordic Semiconductor spilt en sentral rolle i å få på plass en spesielt strømgjerrig versjon av Bluetooth 4 kalt Bluetooth low energy, som blant annet brukes for å koble treningsutstyr som pulsbelter til mobiltelefonen. Ifølge dem selv er de den fjerde største bidragsyteren i Bluetooth SIG, bransjeorganisasjonen som står bak Bluetooth-standarden.

Helnorsk teknologi

Nordic Semiconductor har funnet sin nisje innenfor trådløs kommunikasjon på områder hvor det er viktig med svært lavt strømforbruk. Selskapet oppsto i sin tid i miljøet rundt NTNU i Trondheim.

– Som alle andre norske teknologiselskaper har det utspring fra universitetsmiljøet, sier salgs- og markedssjef Geir Langeland i Nordic Semiconductor til Mobilen.no.

Langeland forteller at brikkene designes helt fra grunnen av i Norge, ved selskapets designsenter i Trondheim. Selskapet har også 10-15 ansatte i Oslo. Selve brikkene produseres i Taiwan av TSMC, som er verdens største uavhengige produsent av halvlederbrikker. Brikkene blir så sendt til en fabrikk på Filippinene, hvor de blir ferdig montert.

Nordic Semiconductor startet opp allerede i 1983, og fokuserte den gang på produksjon av ASIC-kretser, det vil si elektroniske brikker spesiallaget for ulike formål ("Application Specific Integrated Circuit"). Senere begynte selskapet å spesialisere seg på 2,4 GHz-produkter, og i 2003 kom Logitech ut med et trådløst tastatur som benyttet en brikke fra Nordic Semiconductor. Året etter kom Suunto med en pulsklokke med som kommuniserte med pulsbeltet via en 2,4 GHz-link.

Thomas Soderholm er sjef for forretningsutvikling i Nordic Semiconductor.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Bluetooth 4 overtar

Siden tradisjonell Bluetooth til nå har vært veldig energikrevende har Nordic Semiconductor inntil nylig konsentrert seg om andre løsninger som ANT+ og proprietære løsninger. Men med den nye Bluetooth 4-standarden satser selskapet nå sterkt på også Bluetooth.

– Fokusen vår har alltid vært på "low power", og endelig er det en standard som retter seg inn mot low power. Classic bluetooth er fortsatt veldig energikrevende, sier Thomas Søderholm, sjef for forretningsutvikling i Nordic Semiconductor.

Bluetooth Smart er navnet på en ny type batteridrevet Bluetooth 4.0-tilleggsutstyr som baserer seg på sensorer, og som takket være en ny metode for dataoverføring har et langt lavere strømforbruk enn tradisjonelt Bluetooth-tilbehør. Batteriet på Bluetooth Smart-enheter skal derfor vare svært lenge, gjerne ett år eller mer. Dermed egner teknologien seg veldig godt til bruk i for eksempel pulsbelter. Strømforbruket skal være omtrent som for produkter basert på ANT+, en annen 2,4 GHz trådløs standard som er svært utbredt innenfor treningsutstyr.

Nordic Semiconductor har som nevnt en markedsandel på hele 99 prosent for 2,4 GHz-produkter innenfor sportsmarkedet, og hele 95 prosent av dette igjen utgjøres av ANT+-produkter. I tillegg har produsenter som Nike og Polar laget sine egne overføringsprotokoller, som kjører på toppen av de samme 2,4 GHz-brikkene. Men Bluetooth 4.0 begynner nå å få fotfeste, og tas i bruk av stadig flere produsenter som tidligere har benyttet andre teknologier.

– De som tidligere har hatt proprietære teknologier, er de som er mest ivrige når det kommer en standard. Og hva Apple gjør, og hva som kan kobles til en iPhone, det er det som driver markedet nå, sier Søderholm.

Nordic Semiconductor har også laget en såkalt "proximity sensor", som varsler hvis for eksempel mobiltelefonen og nøklene dine skulle komme for langt fra hverandre. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Fungerer dårlig på Android

Da vi tidligere i år testet Bluetooth Smart-pulsbeltet Wahoo Blue HR skrev vi at vi ikke fikk det til å fungere på Android-mobilen Motorola Razr, som har Bluetooth 4.0. Det har vært snakket om at Android 4.0 vil løse dette problemet, men ifølge Søderholm er det langt fra så enkelt.

– Der er det veldig dårlig informasjon. Apple og iOS er de eneste som virkelig støtter Bluetooth 4.0 i OS-et, sier Søderholm.

Han forklarer at Google har sagt at de vil støtte tilkobling av Bluetooth Smart-utstyr via Bluetooth 4.0, men at denne støtten foreløpig ikke er på plass. Det er likevel mulig å få Bluetooth 4-pulsbelter til å fungere på en Android-mobil, men da må produsentene av tilbehøret levere egne drivere – og så må produsentene av treningsappene igjen velge å støtte disse driverne. I praksis er det mange problemer knyttet til Bluetooth 4-pulsbelter på Android.

– Siden det ikke er native støtte for dette i Android ennå, gjør produsentene sine egne ting. Dette gjør det fryktelig komplisert. Men Google sier Android vil ha støtte for det i fremtiden, og vi håper og tror at det kommer til å skje i år, sier Søderholm.

Ikke lenger batteritid på mobilen

Det er altså god grunn til å tro at også Android-brukerne om ikke lenge vil kunne bruke Bluetooth 4-pulsbelter og andre sensorer som for eksempel kadenssensorer til sykler like problemfritt som iPhone-eiere kan. Men nye og strømgjerrige Bluetooth 4-sensorer betyr ikke at du kan forvente at batteriet i selve mobiltelefonen vil vare særlig lenger.

Søderholm forklarer dette med at det i en mobiltelefon er såpass mye annet som bruker strøm, og at den lille forskjellen i energiforbruk dermed ikke vil merkes særlig. Du må antagelig lade mobiltelefonen hver natt, uansett. Men batteriet i et Bluetooth Smart-pulsbelte vil kunne holde koken i minst ett år, mens batteriet i et vanlig Bluetooth 3.0-belte vil måtte byttes ut etter noen uker hvis du trener jevnlig. Ifølge Søderholm er batterilevetiden opptil 10 ganger bedre på et Bluetooth 4.0-belte sammenlignet med et Bluetooth 3.0-belte.

– Hvis vi sammenligner med den gamle 5 kHz-teknologien (brukt av blant andre Polar. Red. anm.), så kan du presse 1000 timer ut av et 2032 Coin Cell-batteri. Med Bluetooth Smart er du på det samme, om ikke mer. Vi snakker om heart rate-belter hvor du jogger en time hver dag i tre år, sier Søderholm.

Her kan du lese vår test av Bluetooth 4-beltet fra Wahoo og vår guide til hvordan du får pulsmåling i treningsappen.

Les også: Test av ti treningsapper til mobilen

annonse