Tek.no

Nyhet

Snart kan du styre dingser med tunga

Forskere vil la deg sveipe på innsiden av kinnet.

Shutterstock
25 Apr 2014 08:00

Berøringsfølsomme skjermer er både fine og intuitive i bruk, og vi koser oss daglig med både mobiltelefoner, nettbrett og PC-er som utnytter det til det fulle. Men det er ikke alltid det passer å plukke frem en dings ut av lomma, for eksempel når du suser nedover skibakken.

Sveip med tunga, ikke fingeren

Dette fikk et japansk forskerteam i Osaka til å tenke nytt, og finne opp en ny måte å styre dingsene våre på. De innså at tungene våre har god finmotorikk, og trolig kunne brukes til å styre en berøringsoverflate.

Nå har de utviklet en liten berøringsoverflate som kan settes på utsiden av kinnet, som registrerer tungetrykket fra innsiden av munnen.

For å teste ut konseptet festet de en berøringsplate med 64-trykkpunkter på kinnet til seks frivillige testpersoner, og ba dem om å utføre fem tungegester: Sveip opp, sveip ned, sveip venstre, sveip høyre og "trykk". Etter 300 forsøk skal 98 prosent av alle gestene blitt registrert korrekt.

Vil lage avanserte ansiktsmasker

Forskerne jobber nå med å utvikle en sensor de kan putte på innsiden av en ansiktsmaske. Ansiktsmasker er veldig utbredt i tett befolkede land som Japan, hvor folk som er forkjølede har de på seg for å unngå å smitte andre. Med en berøringsfølsom overflate på innsiden av en slik ansiktsmaske vil de syke kunne styre telefonen sin uten å ta på den.

Det er også naturlig å tenke seg at en slik teknologi kan integreres i alt fra motorsykkel- og skihjelmer, hvor man kan fjernstyre enten et kamera eller en mobiltelefon uten å bruke hendene.

Det er ikke bare japanerne som vil styre ting med tunga:
Valve vil la deg spille med både rumpa og tunga »

(Kilde: New Scientist)

annonse

Les også