Tek.no

Nyhet

Facebook vil nå advare deg om du deler en sak eldre enn tre måneder

Facebook

Fremover vil Facebook vise deg en advarsel om du forsøker å dele en nyhetssak som er eldre enn 3 måneder gammel. Advarselen er et forsøk på å gi kontekst til brukerne og redusere spredning av saker som kan inneholde utdatert informasjon, melder selskapet.

Særlig ønsker Facebook å hindre at folk får levert saker i nyhetsstrømmen sin som er delt for å villede om et omstridt tema som kanskje er blitt relevant igjen av helt andre grunner enn da saken opprinnelig ble skrevet.

En undersøkelse selskapet har utført viser angivelig at Facebook-brukere flest «ønsker å se informasjon som er oppdatert og troverdig» i nyhetsstrømmen sin.

Fremover vil Facebook også teste ut varslinger når brukere deler innhold som handler om corona-pandemien. Her ønsker Facebook å styre brukerne mot offisielle og andre troverdige informasjonskilder.

Skjuler publiseringsdato i nyhetsstrømmen

Det er verdt å påpeke at saker som deles i nyhetsstrømmen og tidslinjen på Facebook ikke viser deg når artiklene faktisk er publisert. Denne informasjonen får du først etter å ha klikket deg inn på saken, og mange brukere tenker ikke på å undersøke den såkalte «bylinen», der blant annet datoen for første publisering og senere oppdateringer står oppført i alle nettaviser.

For å forsøke å gjøre det mer synlig for besøkende som kommer inn fra sosiale medier eller en søkemotor at de leser en gammel sak, har flere nyhetsmedier, som VG og NRK i Norge, begynt å merke artikler med hvor gamle de er og kanskje til og med på farget bakgrunn for ekstra tydelighet. Selvsagt i tillegg til å vise datoen for publisering.

Følger Twitter

Nylig begynte mikrobloggtjenesten Twitter å spørre sine brukere om de faktisk har lest saken de vil dele, før de får være med å spre den videre.

Akkurat som for Facebook er det dog ingen av tjenestene som har planer i å stanse deg i å dele verken utdaterte nyheter eller innhold du ikke har lest og vet hva inneholder dersom du virkelig ønsker det.

annonse

Les også