Tek.no

Nyhet

Skoda varsler datoen for el-SUV-en Enyaq

Skoda Enyaq kommer ut av kamuflasjen 1. september.
Skoda
Stein Jarle Olsen
22 Juli 2020 11:42

Skoda Enyaq får verdenspremiere 1. september, og samtidig vil bestillingen åpne i Norge, melder importør Møller.

Det skjer etter at Møller så langt tilbake som i november i fjor varslet at norske kunder ville få se bilen før verdenspremieren på et arrangement i januar. Dette ble etter hvert kansellert etter at fabrikken satte ned foten.

Enyaq er Skodas variant av bilen som hos Volkswagen vil hete ID.4, og er en middels stor SUV (Møller liker å kalle den for en «familie-SUV»). Etter hvert vil det også komme en coupé-variant med fallende taklinje og som likner mer på Vision iV-konseptet Enyaq er basert på.

Vision iV-konseptet.
Pierre Albouy, Reuters/NTB scanpix

Først i køen betyr ikke nødvendigvis først på veien

Når bestillingen åpner vil det være de som har forhåndsbestilt bilen som slipper til først. Møller er imidlertid nøye med å presisere at det ikke betyr at du vil få bil først.

– Vi ønsker å være tydelige her. Kø-nummeret ditt gir deg et fortrinn med tanke på når du får bestille bilen, ikke med tanke på når den leveres. Leveringstiden avgjøres av flere faktorer, som blant annet utstyr, batteripakke, farge og interiørkombinasjoner. Slik er det for alle biler som bestilles, uavhengig av merke og modell, men det får gjerne ekstra oppmerksomhet når det er lang reservasjonsliste med kønummer. Har du et lavt kønummer, er allikevel sjansen stor for at du får bilen tidlig, sier Skoda-direktør Thomas Meiner i Harald A. Møller.

Skoda har for lengst offentliggjort de utvendige målene. Enyaq blir 4,65 meter lang, 1,88 meter bred og 1,62 meter høy, og vil få valget mellom tre ulike batteripakker - henholdsvis 52, 58 og 77 kWh netto. Rekkevidden varierer fra 340 til 500 kilometer.

Bilen vil komme med både bak- og firehjulsdrift, og i fem ulike motorvarianter fra 109 til 225 kW (148 til 306 hestekrefter). Toppmodellen vRS gjør 0–100 på 6,2 sekunder og har en toppfart på 180 kilometer i timen. Maksimal hurtiglading er oppgitt til 125 kW.

Beklager, en feil oppstod. Prøv å spill av videoen senere
Feilkode: 15000

Prøvekjørt: Skodas nye familie-elbil Enyaq

Får tilhengerfeste

Enyaq vil dessuten få mulighet for tilhengerfeste som kan trekke inntil 1.200 kg. Bagasjeplassen er oppgitt til solide 585 liter, og en 13-tommers skjerm er inngangen til infotainmentsystemet. Interiøret har vi foreløpig ikke fått se.

Da vår VG-kollega Hanne Hattrem kjørte en kamuflert førproduksjonsmodell (VG+) av bilen i Irland tidligere i år, kunne hun melde om at det kun er de to største batteripakkene som blir tilgjengelig i Norge.

Hun fortalte om kjempegod plass både i baksetet og i bagasjerommet, men at et lite minus er at den ikke har noen «frunk» foran. Ellers sitter man svært godt og utsynet fra førerposisjon er utmerket, ifølge hennes rapport, og Enyaq kjennes stram og trygg ut på veien.

– Basert på førsteinntrykket, uten at vi vet pris: Dette er en elektrisk familie-SUV i verdensklasse. Elbilen har bagasjeplassen som trengs for å gjøre den til en fullverdig familiebil, konkluderte Hattrem.

De første bilene skal være på norske veier i første kvartal 2021, som innebærer en liten forsinkelse fra det som tidligere var varslet. Møller varsler også at de jobber med et opplegg for å kunne vise frem Enyaq til norske kunder allerede i høst.

Her er noen av de mest aktuelle konkurrentene. Vi kunne også nevnt Nissans Ariya, men den kommer ikke på veien før i slutten av 2021. Volkswagens egen ID.4 blir naturligvis også aktuell.

annonse

Les også