Til hovedinnhold

Nå forteller Byton mer om hva vi skal bruke den enorme skjermen deres til

Videosamtaler, helsedata og ikke minst film og serier.

At det vil bli mulig å se video på Bytons 48 tommer store dashbord-skjerm er ikke overraskende. Foreløpig har de inngått en avtale med ViacomCBS, men det spørs vel om ikke rettigheter gjør det vanskelig å videreføre den avtalen også i Norge.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Las Vegas / Tek.no: Det har nærmest blitt tradisjon at det er bilprodusenten Byton som starter pressekonferanse-bonanzaet på CES-messen i Las Vegas.

I år var det selve bruken av bilen som var i fokus, samtidig som arrangementet var den første anledningen til å se selve produksjonsbilen på amerikansk jord.

Kontor, fitness og kino

Byton viste frem bruken av den enorme skjermen i dashbordet på M-Byte i betydelig større detalj enn tidligere. En «kontormodus» gir deg for eksempel tilgang til å gjennomføre videosamtaler med opptil mange kolleger eller venner samtidig, direkte fra bilen.

Førermiljøet i Byton M-Byte preges åpenbart av den gigantiske skjermen i dashbordet. Både føreren og passasjeren har dessuten hver sin «tablet». Her fra vår sniktitt på bilen i fjor høst.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Selskapet varslet også at de har inngått et partnerskap med Garmin, som vil gjøre det mulig å få synkronisert helsedata fra Garmin-systemet direkte inn i bilen. Om føreren og passasjeren begge har Garmin-produkter vil man kunne få opp en sammenlikning av dataene i dashbordet.

Videosamtaler i bilen? I Bytons bil kan du det.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Ikke overraskende vil det også være mulig å spille av video på skjermen. Byton har i første omgang inngått et partnerskap med ViacomCBS, som står bak blant annet Paramount, Showtime, MTV, Nickelodeon og mer, og det er sannsynlig at det også vil komme flere etter hvert.

Tesla har jo som kjent en egen Netflix-app i bilene sine, og det er nok ikke utenkelig at det også vil dukke opp hos Byton. En video i 16:9-format vil riktignok bare vises på omtrent den midtre tredjedelen av Bytons ultrabrede skjerm, men det er i alle fall noe. Alle disse vil dessuten være sperret når bilen er i drift, slik at de kun kan brukes når bilen står stille.

Hvis du ikke synes du får nok fitness- og aktivitetsdata ellers, kan du få opp data fra Garmin-produktene dine i bilen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Åpner utviklerprogram

Byton varslet også at de nå åpner et utviklerprogram hvor de inviterer utviklere til å lage apper for bruk i bilen. Seks selskaper er foreløpig med, og ifølge Byton kommer det til nye «hver uke».

I vanlig bruk vil skjermen være delt i inntil fire widgeter bortover, og disse velges fra det lille «nettbrettet» i rattet. Om du for eksempel vil ha kart og navigasjon spredt utover hele skjermen kan du naturligvis også det, og Byton viste også frem hvordan passasjerer i for- og baksetet alle kan spille spill sammen ved hjelp av hver sin skjerm.

Slik ser det «vanlige» grensesnittet ut, med kjøreinfo nærmest føreren og ytterligere tre widgets eller apper ut mot høyre.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Ellers er budskapet fra Byton at de er i rute med pilotproduksjon og testing av M-Byte. Den første pilotbilen rullet av produksjonslinja 22. oktober, og testingen ble satt i gang i november.

Selskapet varslet også at de har fått inn to nye partnere som blant annet spytter inn penger i selskapet – MS Autotech fra Korea og Marubeni fra Japan – og de varslet at de kommer til å satse på energilagringsprodukter både for private hjem og større kommersielle bruksområder, litt slik Tesla har gjort med sine Powerwall- og Powerpack-produkter.

Tidslinja er fortsatt lansering av M-Byte i Kina omtrent midt i 2020, med USA og Europa i 2021. 10 distribusjonspartnere er signert i Kina, og Byton sier de allerede er klare for å selge bilen i over 30 kinesiske byer. I USA har de fått både distribusjons- og forhandlerlisens i California, og også i Europa har de signert flere intensjonsavtaler med partnere i ulike land.

Byton M-Byte.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

I samtaler med flere skandinaviske grupper

Både i Sverige og Norge er en intensjonsavtale signert med Hedin Automotive, ble det offentliggjort i høst. I Norge står Hedin bak Bavaria (som forhandler BMW og Mini) og Porsche Center.

Byton er imidlertid også i samtaler med andre potensielle partnere, opplyser kundedirektør Andreas Schaaf i Byton til Tek.no.

– Bilmessen i Frankfurt (hvor produksjonsversjonen av M-Byte først ble avduket, journ. anm.) fungerte virkelig som en akselerator i utviklingen, og vi fikk mye interesse fra Europa. Vi har skrevet under en intensjonsavtale med Hedin Group og også en annen skandinavisk gruppe som vi foreløpig ikke kan avsløre. Vi er veldig godt posisjonert i Skandinavia, hovedsaklig i Norge, Sverige og Danmark, hvor vi har løsninger for alle tre landene. Jeg er overbevist om at vi kommer til å ha en fantastisk partner som kommer til å representere Byton på en veldig god måte både i Norge, Sverige og Danmark, sier Schaaf.

Andreas Schaaf i Byton sier de er i samtaler med flere mulige skandinaviske partnere.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

21.000 reservasjoner i Europa

På bilmessen i Frankfurt opplyste Byton at de hadde 16.000 reservasjoner i Norge, og på CES brukte de tallet 21.000 for Europa og 60.000 globalt. En særdeles stor andel av de europeiske reservasjonene er det altså norske kunder som står bak. Målet er fortsatt å starte leveransene rundt midten av 2021, sier Schaaf.

– Jeg kan ikke si om det blir USA først eller Europa først, og det vil alltid være usikkerheter som gjør at det ikke er mulig å si med sikkerhet at det blir midt i 2021, men jeg er veldig trygg på at bilen vil bli tilgjengelig i Europa i 2021, sier han.

CES er første gang M-Byte vises i produksjonsversjon på amerikansk jord.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Byton hadde som kjent i utgangspunktet planlagt lansering i Europa mot slutten av 2020, men i september varslet de at det var utsatt til 2021 fordi de ønsket å være sikre på at de leverte et tilfredsstillende produkt.

Prisen er for øvrig estimert til rundt 45.000 euro før avgifter og eventuelle insentiver, og bilen vil ha mellom 360 og 460 kilometer WLTP-rekkevidde og valget mellom én og to motorer. Den bakhjulsdrevne varianten vil ha en motor på 200 kW, mens den firehjulsdrevne modellen får 300 kW (henholdsvis 272 og 408 hestekrefter).

annonse