Windows 11 får «offisiell» støtte for Mac-maskiner
Men kanskje ikke helt på den måten vi helst skulle ønsket oss.
Microsoft støtter nå offisielt installasjon av Windows 11 (Pro og Enterprise) på Apples Mac-maskiner med M1- eller M2-brikker. Det skjer gjennom programvaren Parallels Desktop version 18, som nå er en «autorisert løsning», ifølge Microsoft - og er nok i hovedsak en god nyhet for deg som kunne tenke deg å kjøre Windows på Mac i jobb-øyemed.
Tidligere Mac-maskiner med Intel-brikker støttet «ekte» Windows-installasjon gjennom Apple-programvaren Boot Camp, men den muligheten forsvant da Apple gikk over til egenutviklede brikker i form av M1 og M2.
Alternativet er dermed den såkalte Arm-versjonen av Windows 11. Dette er en litt begrenset versjon av operativsystemet, hovedsakelig laget for mobilprosessorer.
Microsoft har heller ikke solgt Arm-versjonen av Windows 11 direkte til kunder, kun til PC-produsenter som Acer og Lenovo - i tillegg til at de har solgt sin egen Surface Pro med Arm-prosessor.
Må bruke en virtuell maskin
Parallels-løsningen er heller ikke like god som Boot Camp-løsningen var, ettersom Windows må kjøres i en såkalt virtuell maskin og ikke «natively» på maskinvaren i Macen.
Denne Arm-versjonen av Windows mangler en del av funksjonene til den vanlige x64-versjonen av Windows, blant annet muligheten til å kjøre DirectX 12 - som brukes i mange spill og multimedieapper. Spill som bruker OpenGL nyere enn versjon 3.3 vil heller ikke fungere, og det gjelder også spill som bruker anti-jukseteknologi som ikke er spesielt bygget for Arm-Windows.
I tillegg er det en del begrensninger på antivirus, i tillegg til at man ikke kan installere 32-bits Arm-apper fra Windows Store på M1- og M2-Macer. x86- eller x64-programmer som ikke har en egen Arm-versjon kan kjøres i emulert versjon, opplyser Microsoft. Over 200.000 apper er støttet, ifølge Alludo, selskapet som står bak Parallels.
Det har også tidligere vært mulig å installere Windows på M-baserte Mac-er med Parallels, men nytt er at du kan laste ned og installere Windows med ett klikk - og at Parallels sørger for at Windows får tilfredsstilt kravet om såkalt TPM- og Secure Boot-funksjonalitet med en virtuell TPM.
Ingen ny Boot Camp
Apple har tidligere uttrykt at de ikke har planer om noen ny Boot Camp-løsning på Mac.
– Vi laster ikke inn noe alternativt operativsystem direkte. Ren virtualisering er veien å gå. Disse hypervisorene kan være veldig effektive, så nødvendigheten for å boote direkte bør ikke være en bekymring, sa eksempelvis Apples Craig Federighi i podcasten Daring Fireball i 2020.
Microsoft tilbyr for øvrig også en annen metode for å kjøre Windows på Mac, og det er en løsning hvor selve operativsystemet kjøres på en maskin i nettskyen, og så strømmes det til enheten din. Denne løsningen har ikke de samme programvarerestriksjonene som den Parallels-baserte løsningen, men er selvfølgelig avhengig av konstant nett-tilgang.