Til hovedinnhold

Tesla med kjempe-priskutt på Model Y

Sekssifret kutt på rimeligste versjon.

Rimeligste Tesla Model Y settes ned i pris med solide 120.000 kroner.
Hanne Hattrem, VG
Stein Jarle Olsen

Tesla setter ned prisen på rimeligste Model Y-versjon med hele 120.000 kroner, fra 519.990 til ny pris på 399.990 kroner, et priskutt på rundt 23 prosent. Det er riktignok før vektavgift, vrakpant og Teslas «dokumentavgift» (i praksis frakt og levering), som utgjør henholdsvis rundt 18.000 og drøyt 14.000 kroner.

455 kilometer rekkevidde

Med vinterhjul, vektavgift og dokumentavgift snakker vi dermed akkurat over 450.000 kroner ferdig levert, altså godt under momsgrensa på 500.000 kroner. Etter det vi kan se er det ikke gjort endringer i standardutstyr hos Tesla i denne omgang.

I en melding fra Tesla peker de selv på «kontinuerlig produktforbedring» og at kostnadsveksten har normalisert seg som årsaker til kuttene.

Tesla-konfiguratoren torsdag versus fredag morgen. (Rekkevidden er ikke egentlig ulik, det er bare valgt ulike felger i de to konfigurasjonene)

Den rimeligste Model Y-varianten har bakhjulsdrift og skal ha en batteripakke på rundt 65 kilowattimer. WLTP-rekkevidden er oppgitt til 455 kilometer med 19-tommers felger og 430 kilometer med 20-tommers felger.

Av konkurrentene selges det kun modeller med størst tilgjengelig batteri både hos Volkswagen, Skoda, Hyundai og Kia i disse dager, som stort sett betyr rundt 77 kilowattimer batteri. En ID.4 Pro med 524 kilometer WLTP-rekkevidde starter til sammenlikning på 482.600 kroner inkludert vektavgift og levering i disse dager, en Skoda Enyaq IV80 på 556.600 inkludert moms, vektavgift og levering.

Hyundai Ioniq 5 starter på sin side på 524.900 kroner, da med moms, vektavgift og levering.

Også Model 3 kuttes, men her er kuttene mer moderat enn for Model Y. Nå skiller det bare 10.000 kroner mellom Model 3 Long Range og Model Y Long Range.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Kutt over hele linja

Også de øvrige Tesla-modellene kuttes kraftig i pris. Model Y Long Range reduseres fra 559.900 til 469.990 kroner, Model Y Performance fra 599.990 til 544.990 kroner. Rimeligste Model 3 med bakhjulsdrift settes ned fra 409.900 kroner til 369.900 kroner, som i praksis er en reversering av Teslas forrige prisøkning, som ble gjort i to steg med få dagers mellomrom i mars i fjor.

369.990 kroner før vektavgift er imidlertid fortsatt dyrere enn modellen var på sitt aller rimeligste. Den kostet nemlig 349.990 kroner fra april 2021 til mars 2022, etter en prisnedgang som den gang var på 50.000 kroner. I tillegg settes prisene på de øvrige to Model 3-modellene ned noe, men her er priskuttene langt fra like betydelige som for Model Y. Model 3 Long Range går ned fra 494.990 til 459.990 kroner og Model 3 Performance fra 534.990 til 524.990 kroner - igjen før moms og vektavgift.

Ingen endringer ser ut til å ha skjedd på Model S og Model X.

Slik har Model 3-prisene variert de siste årene:

Tesla satte også ned prisene i Kina og andre asiatiske markeder nylig, men der var det Long Range-versjonen av Model Y som fikk det største kuttet, med drøyt 13 prosent. Både i Europa, Kina og USA opererer Tesla med til dels svært korte leveringstider - stort sett noen få uker - noe enkelte tolker som om at ordrebøkene til Tesla begynner å bli slunkne.

Også i blant annet Tyskland og i USA har Tesla kuttet prisene stort det siste døgnet, opp mot 20 prosent på enkelte modeller. Det melder Reuters, og Bloomberg påpeker at Model Y Long Range nå er under grensen for å kunne kvalifisere til den amerikanske skattebonusen for elbiler, som er på 7500 dollar - rundt 75000 kroner.

Forrige måned uttalte Tesla-sjef Elon Musk at renteendringene den siste tiden hadde endret utsiktene for hele bransjen, og åpnet for at Tesla kunne sette ned prisene for å fortsette veksten i volum - men samtidig senke profittmarginene. Selskapet klarte ikke å møte Wall Streets forventninger i fjerde kvartal.

– Festen er ikke over

Sjefredaktør Atle Falch Tuverud i bransjemediet Bilnytt sier til Tek.no at Teslas ordrereserver i stor grad tømmes hvert kvartal, men at de på imponerende vis har klart å finne nye kunder fortløpende.

– Når det gjelder Tesla, så har deres ordrereserve «smeltet» globalt, noe som også var en av grunnene til aksjekursens nedgang. Det Tesla nå gjør er å vise sin overlegenhet i produksjonskost per enhet. Det er vel først nå vi også ser resultatene fra fabrikken i Berlin.

Tuverud peker at det i 2022 var ventet noe jevnere levering av Tesla-biler til Norge etter at fabrikken i nettopp Berlin åpnet, men at de likevel har fortsatt med sine kvartalsvise utleveringsrush.

– Kanskje vi nå ser en endring på det i 2023. Vi kan i hvert fall konkludere med at Tesla-festen ikke er slutt i Norge, sier han.

Satte rekord

Model Y slo som kjent rekorden for mest registrerte bilmodell i løpet av et kalenderår noensinne i fjor, med totalt 17.356 biler. Så langt har den bakhjulsdrevne modellen knapt eksistert i Norge, med bare 12 registreringer i fjor. Tesla åpnet for bestilling i august, og estimerte den gang levering i januar-februar i år. Disse skulle bygges i Shanghai i Kina, ikke på fabrikken i Berlin.

Tesla bekrefter også at de som eventuelt venter på bil nå vil flyttes til de nye prisene. De som tok levering før nyttår er tilsynelatende ikke like heldige, men de slapp naturligvis både vektavgift og eventuell moms.

annonse