– Mobilt bredbånd er ''ikke bra nok''

Jeg husker godt den gangen jeg begynte å bruke mobilen til å surfe med. Det var Telenor som hadde kampanje med gratis wap i helgene, og min Siemens M35 ble flittig brukt både til å lese nyheter, sjekke værmeldingen og til å chatte på en wap-basert chattekanal.

Etter denne perioden har operatørene bare økt og økt hastighetene. Vi har fått nye teknologier som GPRS (2G), Edge (2,5G), UMTS (3G), HSDPA (super-3G) og EV-DO (super-3G), og i dag kan vi derfor surfe i hastigheter helt opptil 3,6 Mbps.

Det har blitt stadig vanligere å koble PC-en til mobilen for å få internettilgang, slik at du også kan ha full internettilgang når du ikke sitter hjemme på bredbåndslinja.

Grønne områder viser 3G-dekning.
Lilla områder viser 3G-dekning.
Grønne områder viser super-3G-dekning (CDMA)

Dekningen blir bedre

Det har imidlertid lenge vært slik at de høyeste hastighetene først har blitt tilgjengelig i de store byene - der vi trenger det minst. Hva skal vi med super-3G i Oslo, Bergen og Trondheim? Her har vi jo vanlig bredbånd, både hjemme, på kontoret, på skolene og på enhver kafé med respekt for seg selv.

I går snakket jeg tilfeldigvis med dekningsdirektøren i Telenor, Bjørn Amundsen.

– Jeg er dessverre litt opptatt nå, for jeg er på Andøya og holder på med å bygge ut til super-3G og må kjappe meg for å rekke flyet tilbake, sa en tydelig stresset Amundsen.

Hva i alle dager? Andøya? I Nordland? Nå skal visst tilreisende multebærplukkere også få tilgang til mobilt bredbånd i skikkelige hastigheter.

Ja, for det er nemlig slik at både Telenor og Netcom i løpet av året skal omgjøre hele 3G-nettet til super-3G. Og siden alle tettsteder med mer enn 200 innbyggere skal ha 3G-dekning, virker jo dette lovende.

Vi går altså mot bedre tider, og det kan virke som vi etterhvert får dekning for raskt bredbånd de stedene vi faktisk trenger det også.

Ice med ess i ermet

Selskapet Ice.net er kanskje å regne som kongen på mobilt bredbåndsdekning. De har nemlig bygget mobilt bredbånd i 450-nettverket som tidligere ble brukt til det gamle NMT-nettet.

På grunn av de lave frekvensene dekker hver antenne et svært geografisk område, og det er enkelt og billig å bygge ut dekning. Mens Netcom og Telenor snakker om hvor stor del av befolkningen som har tilgang til mobilt bredbånd, snakker Ice om hvor stort areal de dekker. Og de dekker faktisk 75 prosent av Norges areal med en hastighet på over 600 kbps.

På dekningskartene til høyre ser vi denne forskjellen klart og tydelig. Mens Telenor og Netcom setter opp kortbølgeantenner der det finnes flest husstander, dekker Ice store områder med sine langbølgeantenner som gaper over mye større områder.

Dekningskart:

sitat"Fungerer for dårlig!Ja, i teorien kan du altså surfe i ekte bredbåndshastigheter stadig flere steder. Undertegnede benytter seg ofte av muligheten, men sitter likevel igjen med svært dårlige erfaringer.For å ta et eksempel, bor jeg i Knarrevik utenfor Bergen. Før jeg hadde bestilt bredbånd, tenkte jeg å prøve ut mobilt bredbånd fra Ice nærmere. Det var imidlertid ingen god løsning. Surfingen gikk nemlig grisetregt, og den billigste linja fra hvilken som helst vanlig bredbåndsleverandør gir garantert bedre surfeopplevelse. Det hele endte raskt med en telefon til Nextgentel.Problemet kan se ut som at Ice har for mye trafikk i området, og ikke klarer å levere skikkelig hastighet til alle. For det er nemlig ulempen med den lave sendefrekvensen som gir god dekning.Et annet eksempel er min families feriehus utenfor Olderdalen i Kåfjord i Troms. Her har Telenor 3G-dekning, men hastigheten er så dårlig og oppkoblingen så ustabil at det er vanskelig å jobbe på internettlinja. Her har heller ikke Ice dekning, og Netcom har bare Edge-dekning som gir enda lavere hastigheter.Og har du noen gang prøvd å bruke internett på toget mellom Bergen og Oslo? Med både Telenor og Netcom er det en svært ustabil opplevelse, så det er bare å gå til kaféen for å kjøpe inn papiraviser først som sist.Halvdårlig og tregtNei, mobilt bredbånd kan fortsatt virke som en halvdårlig og bare halvt fungerende nødløsning. Hastigheten er ikke god nok, og jeg har tilgode å få noe i nærheten av en god surfeopplevelse på mobilt bredbånd. Det til tross for mye skryt om god dekning og hastighet fra alle som tilbyr mobilt bredbånd.Og prisen! Hvorfor i alle dager skal noen være interessert i å betale en så høy sum for å ha tilgang til en tålmodighetsprøve av en internettlinje? Aktørene krever jo en like høy månedspris for mobilt bredbånd som du betaler for en vanlig velfungerende bredbåndslinje.Etter vår mening virker det som om mobilt bredbånd er helt i startfasen, og kun noe for spesielt interesserte med god tålmodighet. Det kan fungere greit som en nødløsning, men er absolutt ikke noe vi ville betalt en betydelig månedspris for.Vi ser frem til at mobilt bredbånd blir ytterligere utbygget både i hastighet og i dekning, slik at surfingen kan skje mer smertefritt og være et reelt alternativ også utenfor byene. Og det er ingen tvil om at det skjer, for mobilt bredbånd bygges ut så det synger av en rekke aktører i markedet. Men i dag koster det mer enn det smaker.Les også: "

Einar Eriksen
Journalist, Amobil.no

Les også
Ice.net har pengeproblemer
Les også
Telenor gir super-3G til distriktene
Les også
Ice ser mot 14,7 Mbps
Les også
Har vi gått lei av mobilsurfing?
Les også
Ice knuser Netcom og Telenor i nord
Les også
Netcoms super-3G i sneglefart
annonse