Nyhet

Nokia møter motgang

Mobilbransjen, som alle andre bransjer, merker nedgangstidene. Nokia kunne i går presentere tall som viser at selskapet får en massiv nedgang i både inntekter og salg.

Salg og overskudd synker

Med estimert overskudd på 9,29 milliarder kroner i tredje kvartal, går selskapet ned fra over 13 milliarder kroner i overskudd samme kvartal i fjor. Også andelen solgte telefoner sank fra samme kvartal i fjor, da med henholdsvis fem prosent, til 12,2 millioner solgte enheter. Sammenlignet med andre kvartal i år har salget sunket med hele 7 prosent.

Men til tross for dramatiske tall, Nokia står uutfordret som nummer en blant mobilprodusentene. Selv regner selskapet med en markedsandel på 38 prosent i tredje kvartal mot 39 prosent på samme tid i fjor. Fra andre kvartal i år har imidlertid selskapet falt fra 40 prosents markedsandel, noe som er en tydelig nedgang.

Svikt i Europa

Hva som skyldes fallet kan fort bli spekulasjon, men svikt i salget i sterke hjemmemarkeder som Europa og Midt-Østen har utvilsomt påvirket Nokia. Selskapet rapporter at markedsandelene har minsket i Kina, Midt-Østen og Afrika, Nord-Amerika og Europa over året som helhet, mens det på kort sikt har merket fall i Europa og Latin-Amerika.

Fallet i Europa kan også sees i sammenheng med Sony Ericssons problemer med salg i samme marked, noe som skyldes en markant nedgang i etterspørsel etter nye telefoner.

Skylder på seg selv

Nokia tar samtidig på seg selv "skylden" for fallet ved å innrømme taktiske feilgrep om ikke å møte aggresiv konkurranse fra enkelte konkurrenter. Hvilke konkurrenter det er snakk om vites ikke. Men Nokia imøtekommer også kritikere som sier selskapet har fokusert for lite på mellomlags-telefoner i tredje kvartal.

Allikevel venter Nokia at salget vil forbedre seg og at selskapet vil beholde sin markedsandel ut året. Ifølge beregninger Nokia selv har gjort vil det i året som helhet selges 1,26 milliarder telefoner, opp fra 1,14 milliarder i fjor. Det samme regnestykket sier at det ble solgt 117,8 millioner mobilenheter i tredje kvartal i år, en vekst på 5,5 prosent i forhold til samme kvartal i fjor, og en nedgang på tre prosent i forhold til andre kvartal i år.

(Kilder: Cellular News)

Les også
Yngre elsker Sony Ericsson
Les også
Nokia ser mørke skyer
Les også
Nokia øker, Sony Ericsson faller
Les også
Nokia knuser konkurrentene
annonse