Tek.no

Nyhet

Årets siste Linux-kjerne

Robin Heggelund Hansen
30 Des 2008 12:10

Som en aldri så liten julegave har Linus Torvalds, skaperen av Linux-kjernen, gitt ut årets siste Linux-kjerne, versjon nummer 2.6.28.

Den nye Linux-kjernen inneholder en rekke spennende nyheter, blant annet:

  • Ext4, filsystemet som skal overta for den nåværende standarden Ext3, er markert som stabilt og klart til bruk.
  • Kjernen har nå fått sin egen minnehåndterer for GPU-minne kalt GEM. Nå skal all håndtering av GPU-minne flyttes til kjernen istedenfor X-server eller drivere.
  • Støtte for UWB eller Ultra Wide Band er på plass. Noe som muliggjør støtte for trådløs USB, Wimedia link protocol (internett over UWB), og fremtidige utgaver av firewire- og bluetooth-protokollene.
  • Støtte for moderne bærbare med harddisk støt-beskyttelse. Det vil si at harddisken vil slutte å arbeide når interne målere mistenker at en farlig situasjon er nærgående, som f.eks. et fall.
  • Støtte for Nokias Phonet nettverksprotokoll. Dette muliggjør å sende/motta signaler til/fra telefonens modem, eller eksterne enheter koblet opp mot modemet.
  • Oppstartsanalyse. Ved hjelp av en ny funksjon (kalt Boot Tracer) skal kjernen nå kunne analysere oppstarten og rapportere hvor lang tid den bruker på de forskjellige stedene i prosessen. Dette er et nyttig verktøy for utviklere som vil forbedre oppstartstiden til kjernen eller en Linux-distribusjon.
  • Og som alltid, mange feil fikset og nye drivere lagt til.

Oppstartsanalyse, UWB-støtte og Ext4 er alle gode endringer. Mens de to første sier seg selv, vil det nye filsystemet Ext4 være raskere, kunne inneholde 1 Eb med data og filstørelser på 16 Tb hvor Ext3 kan inneholde 16 Tb med data og filer på 2 Tb. Ext4 har også raskere sikkerhetskontroll enn Ext3, støtter utsatt allokering og er 100% bakoverkompitabel med Ext3. Det skal mao. ikke være noe problem å oppleve alle fordelene med Ext4 uten en re-formatering, hvis du allerede har Ext3 fra før.

Den viktigste endringen er likevel den nye minnehåndtereren for GPU-minne. Graphics Execution Manager, eller GEM, er den første, og viktigste, komponenten i oppdateringen av Linux' grafikk-håndtering da alle de andre komponentene (DRI2, Kernel-mode setting og UXA) alle bygger på GEM.

De nye komponentene vil bane vei for bedre ytelse og flere muligheter. Redhats Plymouth, som er en del av Fedora 10, er en fin sniktitt på denne nye teknologien. Plymouth er en ny oppstartslaster som tilbyr en flimmer-fri grafisk oppstart fra oppstartsmenyen (GRUB eller LILO) til skrivebordet.

For mer informasjon om den nye Linux-kjernen kan du ta en titt her (engelsk).

Tilgjengelighet

Selv om det er mulig å laste ned og installere den nye Linux-kjernen selv, er det beste å vente til utviklerne for din Linux-distribusjon har klargjort kjernen for deg. For noen Linux-distribusjoner betyr dette ventetid til midten av januar, og for noen, da spesielt de populære som Ubuntu eller Mandriva, er ventetiden frem til nylansering av distribusjonen rundt april/mai måned.

(Kilde: Kernelnewbies)

Les også
Sun gir ut 64-bit Java
Les også
Silverlight-beta tilgjengelig for Linux
Les også
Kjør Linux fra minnepinnen
Les også
Beta av KDE 4.2 tilgjengelig
Les også
64-bit Flash tilgjengelig for Linux
annonse

Les også