Tek.no

Nyhet

Linux fra Microsofts perspektiv; Bill Hilf

13 Juli 2005 12:00


Bill Hilf

Bill Hilf er mannen de aller mest ivrige åpen kildekode-fanatikerne ikke tror finnes. Han er Lead Program Manager for Microsofts Platform Strategy-avdeling, og leder blant annet Linux and Open Source Software-gruppen hos Microsoft.

Hilf har jobbet med åpen kildekode i over 10 år før han kom til Microsoft, og han har tidligere beskrevet seg selv som en "ikke-Microsoft-fyr som jobber hos Microsoft." Hilf går aktivt ut og søker dialog med utviklere av programvare basert på åpen kildekode, men han vil helst ikke snakke med fanatikerne.

Under årets Tech·Ed-konferanse i Amsterdam, fikk vi muligheten til å prate med Hilf, og å stille han noen spørsmål.

Finnes det noen deler av utviklingsmodellen til åpen kildekode som ikke er overførbar til Microsofts måte å utvikle programvare?

- Muligheten til å gjøre uendelig med tilpasninger med alle deler av programvare er noe du virkelig ikke kan overfør til Microsofts utviklingsmodell. Vi har over 600 millioner brukere av Windows XP i dag. Om hver av disse brukerne kunne endre alt med Windows XP, kunne vi aldri garantere når vi slapp Service Pack 2 at alt ikke ville brekke. Vi kan ikke garantere noe over uendelig mange konfigurasjoner av programvare, sier Hilf.

- Vi har en god balanse mellom tilpasning og integrering. Jeg tror at den enden av Linux, som tillater fullstendig tilpasning av alt ikke er noe som vi noensinne kommer til å overføre til Windows.

Hvordan ser du på fremtiden til åpen kildekode mot Microsofts utviklingsmodell? Hvilke deler av åpen kildekode vil det være interessant for Microsoft å låne idèer fra?

- En av grunnene til at jeg begynte å jobbe hos Microsoft, er at jeg har tilbragt mye tid i åpen kildekode-miljøet. Jeg innså etter hvert hva åpen kildekode gjorde svært godt, og hva de ikke gjorde spesielt bra. Åpen kildekode-miljøet er svært gode på å gjøre ting vanligere. Om vi ser nærmere på hva de gjør, så gjør de det ofte enklere å ta i bruk ting som allerede har blitt løst. Når Linux 2.6 begynte å støtte SMP [flere prosessorer] for 64-bits prosessorer, så hadde det allerede blitt gjort av mange andre, ikke Microsoft, men blant annet Solaris. Åpen kildekode-miljøet bare gjorde det mer allment.

- Men i det lange løp prøver de bare å springe etter disse andre ledende programvareutviklerne, ikke bare oss, men andre som IBM og Oracle. De ligger alltid litt etter, ta for eksempel Mono-prosjektet. Mono henger alltid etter fordi de prøver å gjøre det samme som vi gjør i .NET og relaterte teknologier, mener Hilf.

En av mine favoritter i løpet av de siste årene, er Channel 9, bare det å være helt åpen og ærlig - Bill Hilf

- Det Microsoft vil ta fra åpen kildekode-miljøet, er forståelsen for fellesskapsprosessen som gjør at ting er veldig gjennomsiktige, og at man kommer nærmere brukerne. En av mine favoritter i løpet av de siste årene, er Channel 9, bare det å være helt åpen og ærlig. Å ta med et videokamera, gå inn på kontoret til noen slik som Jim Allchin, han som styrer Windows-utviklingen, og si "kjører du Longhorn, la oss se." Rett og slett å komme helt tett på utviklingen, sier en tydelig engasjert Hilf.

- Å gjøre ting gjennomsiktige, å involvere brukerne ved hjelp av blogger, nyhetsgrupper og e-post-lister. Det er noe vi definitivt lærer av åpen kildekode, der alt er drevet av fellesskapet. Hovednøkkelen er fellesskapet og alle de ulike positive egenskapene ved det.

Les også