Til hovedinnhold

Nvidias 3D-funksjon er offisiell

Etter litt frem og tilbake, og nå ganske nøyaktig tre måneder etter at GTX 4xx-serien ble lansert, har Nvidia sluppet driveren som tillater 3D spredd over tre skjermer. Selv kaller de teknologien 3D Vision Surround.

Driveren er foreløpig på beta-stadiet, og skal ha et par småproblemer med GTX 295-kortene. Foruten dette skal ting fungere mer eller mindre fint med alle skjermkort som støtter SLI, fra og med GTX 260 og oppover. Full systemkrav-liste kan du se her.

Den nye driveren kan du laste ned fra denne siden, der får du med både grafikk-biten og den dedikerte 3D-driveren.

Direkte svar til AMD

3D-teknologien Nvidia i dag introduserer er noe dem faktisk har ruget på lenge. Markedet har derimot ikke vært et aktuelt satsningsområde, men AMDs lansering av Eyefinity i fjor samtidig som TV- og filmbransjen satset på 3D, kastet Nvidia seg på lasset.

Eyefinity er AMDs store teknologi på brukersiden. Samtlige 5xxx-serie kort lar deg spre bildet over tre skjermer, og om du kjøper en spesialversjon av Radeon HD 5870 kan du benytte hele seks skjermer. Alt dette skjer på ett enkelt skjermkort. Du får dermed en stor samlet overflate til bruk, uten at du må ha to skjermkort slik Nvidias oppsett for tre skjermer i 2D krever.

Har vært i vinden lenge

Før, under og etter lanseringen av Fermi-kjernen, også kjent som GTX 480, var begrepet "3D" noe Nvidia rettet mye markedsføring rundt. Dette skulle være en av de store fordelene du fikk ved å velge et Nvidia-basert skjermkort, og nå er altså støtten mer eller mindre på plass.

Prisen er ikke lav

Selv om spilling i 3D over tre skjermer kan være moro, må du forvente å dra bankkortet varmt før du kommer så langt. Om du allerede har to skjermkort av typen GTX 260 eller nyere, er den største utgiftsposten unnagjort. Skjermkortene alene, som du må ha to av, vil koste fra 3400 kroner til 8000 kroner, avhengig av hvor mye ytelse du vil ha. Om du vil ha ytelsen til tre slike kort er også det mulig, men det er ikke et krav.

Du trenger også tre skjermer med en oppdateringsfrekvens på 120 Hz, samt et par 3D-briller. Når det gjelder spillene, er en rekke titler allerede klare for 3D-titting.

Skal være lett i bruk

De foreløpige testene og omtalene på nettet, blant annet hos Anandtech og PC Perspective viser at brukergrensesnittet er av den gode sorten. Du blir guidet tydelige igjennom alle installasjonsdetaljer, slik som hvilke kontakter på skjermkortene du skal benytte, korrigering for skjermrammer og lignende.

Hva tror du om 3D og spilling? Er dette bare en midlertidig "greie"? Vil du spille i 3D, eller fortsatt holde deg til 2D over flere skjermer? Diskuter i forumtråden under!

(Kilde: Nvidia)

Les også
3D-tablet underveis
Les også
3D-PC-en er her
Les også
Oppdaterer GPU-Z
Les også
Billigere 3D med Eyefinity
Les også
GTX 480 testes på nytt
Les også
Ryktebørsen går for Nvidia
annonse