Nyhet

Nobelpris til fiberoptikkpioner

Charles K. Kao ble møtt med skepsis da han i sin tid antydet at man kunne bruke glassfibere for å sende informasjon over lange avstander. Riktignok var det kjent at glassfibere kunne brukes for å sende lys dit man ville ha det, men at man skulle kunne bruke det for å sende informasjon over lange avstander ble for drøyt. Kritikerne mente at lyset ville "forsvinne" allerede etter få meter.

I 1966 ble det likevel til at Kao og hans kollega gikk til angrep på kritikken. De hevdet at det at lyset forsvant skyldes urenheter i glasset, rent glass ville derimot kunne sende signaler uten tap. Fire år senere var glass med tilstrekkelig renhet produsert, og da var det Kao som lo.

Nå brukes fiberoptikk som et sentralt forbindelsesledd mellom ulike deler av Internett. Prisen måtte Kao dele med Willard S. Boyle og George E. Smith som oppfant CCD-brikken.

Vil du lese mer om vitenskapen bak årets nobelpris i fysikk har Kungliga Vetenskaps Akademien forberedt tre forskjellige dokumenter med mer informasjon: Vitenskaplig versjon, populærvitenskaplig versjon, og hurtiglest versjon for de som ikke har tid til annet.

Vil du lese mer om fiberoptikk så kan du lese mer på Wikipedia.

Les også
Mobilt bredbånd setter fart på fiberoptikk
annonse