Til hovedinnhold

Kamera med åpen kildekode

To av forskerne med et Frankencamera

Forskere ved Stanford University jobber med et prosjekt for å utvikle et kamera der all styring av kamera er i åpen kildekode. På den måten kan hvem som helst programmere om kameraet, legge til funksjonalitet eller utvikle nye løsninger for andre.

I dag er funksjonaliteten på kameraene begrenset av produsentens oppfinnsomhet, og hva de tror er salgbart. Med åpen kildekode på dette, kan alle bidra, og siden to hoder tenker bedre enn ett, bør det kunne bli spennende.

Det er utviklet en prototype som har fått betegnelser Frankencamera, og foreløpig er det bare et verktøy for forskerne, for å teste ulike teorier om hvordan man kan utnytte mulighetene i kameraet bedre.

Men på sikt ser de for seg muligheten for å masseprodusere et slikt kamera. Vi er likevel litt redd for at dette vil bli et dyrt og ikke spesielt imponerende kamera, og at det er såpass få som kan programmere slikt, at det for de fleste ikke vil være aktuelt. Det vil bli kun for spesielt interesserte.

Vi kan sammenlikne litt med Linux. Der er det fritt for hvem som helst å utvikle det videre. Og på grunn av at det er mange som gjør det, får man også mange spennende løsninger. Forskjellen er at med kameraer så kan man ikke se bort fra at man må begynne på nytt når en ny kameramodell kommer, og med den hastigheten kameraene utvikler seg i dag, så vil det være ganske ofte.

Det er også færre som kan programmere kameraer enn som kan programmere datamaskiner, og dermed vil volumet bli et helt annet.

Men prosjektet er spennende, og kan de åpne for at flere jobber med å forbedre kameraene, vil det også sette et press på de vanlige produsentene som så må skjerpe seg.

Mer informasjon kan du finne på Stanford Universitys hjemmesider.

annonse