Nyhet

Denne mobilen har en måned batteritid

Nokia lanserte i dag nye telefoner i E-serien. De nye modellene E75 og E55 er laget med tung e-postbruk i tankene, og er derfor utstyrt med fulltastaturer. Telefonene har også helt nye e-postlesere som nå kan vise HTML-formatert e-post.

Nokia skryter ikke rent lite av den nye e-postleseren. I pressemeldingen kan vi lese:

"Med de nye Eseries‐terminalene behøver man ikke lenger å koble seg på PCen for å få en fullverdig skrivebordsopplevelse med e‐post. Et forbedret brukergrensesnitt for e‐post omfatter mapper og støtte for HTML e‐post, utvidbar visning og sorteringsmuligheter etter dato, avsender og størrelse, i tillegg til alle de mest brukte e‐postfunksjonene kun ett klikk unna. Utover e‐post byr terminalene også på bedre leveringsevne i kalender, og kontakt‐ og oppgaveadministrasjon."

Begge telefonene er smarttelefoner som kjører S60-operativsystemet. De har ikke trykkskjerm, slik de nye telefonen Nokia 5800 og N97. Nykommerne har innebygde VPN-klienter slik at det skal være enkelt å koble seg til bedriftens intranett.

Nokia E55

Nokia E55 har kompakt fulltastatur.

Nokia E55 er oppfølgeren til E51, og følger dermed opp med lignende utseende. Den største umiddelbare nyheten i designen er at tastaturet nå er av typen kompakt qwerty. Dette betyr at det er to bokstaver på hver tast, slik at du trykker en gang for Q og to ganger for W, som er på samme tast.

Til tross for kompakt fulltastatur er ikke telefonen spesielt stor. Den er 4,9 cm bred og en knapp cm tykk. På innsiden finner vi både GPS og Wi-fi, en kombinasjon som er spesielt praktisk om du skal bruke telefonen til navigasjon i utlandet. Da kan du spare store summer på å laste ned kart over Wi-fi-tilkoblingen.

Super-3G er også på plass, og E55 lar deg laste ned i inntil 10,2 Mbps der mobilnettet støtter dette.

Litt liten skjerm

Skjermen på telefonen er 2,4 tommer stor, noe som ikke er direkte imponerende. Skjermen benytter seg at telefonens aksellerometer slik at skjermbildet snus i den retningen du holder telefonen.

Det er også innebygget musikkspiller og FM-radio, og du kan koble til vanlige 3,5 mm minijack-plugger, da en slik utgang er integrert i telefonen. Kameraet på baksiden tar bilder i 3,2 megapikslers oppløsning og mulighet for videoopptak i 640 x 480 pikslers oppløsning (VGA).

En måneds batterilevetid

Det mest imponerende med denne forretningstelefonen er imidlertid batterilevetiden. Nokia hevder at hviletiden er hele 28 dager i GSM-nettet, og 19 dager i 3G-nettet. Dermed kan det altså gå nesten en hel måned mellom hver lading. Taletiden er for øvrig oppgitt til 8 timer i GSM-nettet og 6 timer i 3G-nettet.

Telefonen har minnekortstøtte, og leveres med et 2 GB Micro-SD-minnekort. E55 skal koste 265 euro før skatt, eller nærmere 3000 kroner med moms. Modellen skal komme på markedet i sommer.

Nokia E75

E75 har skyvbar skjerm og fulltastatur.

Skal du ha skikkelig fulltastatur er det E75 du skal velge. Denne telefonen følger ifølge Nokia i fotsporene til Communicator-serien, uten at vi helt ser likhetene. E75 er nemlig ikke en "mikro-laptop", men en vanlig telefon hvor du kan skyve fremsiden til sides for å blottlegge et fulltastatur.

Tastaturet er likevel forholdsvis kompakt, og deler for eksempel sifrene med øverste bokstavrad. Det vil trolig likevel duge bra til e-post.

GPS og Wi-fi

Spesifikasjonsmessig er E75 oppegående. GPS er innebygget, og lar deg bruke telefonen til navigasjon. Videre har den Wi-fi slik at du kan koble deg til trådløse nettverk og surfe, laste ned e-post, ringe over nettet og annet.

Super-3G-støtten lar deg laste ned i inntil 3.6 Mbps. Dette er for all del raskt, men med tanke på at støtte for 7,2 Mbps integreres flere og flere steder i mobilnettet i Norge er det nok flere som kunne tenkt seg høyere hastighet.

Telefonen har, som mange Nokia-telefoner etterhvert har, innebygget utgang for 3,5 mm minijack. Dette gjør at du kan koble til et hvilket som helst standard hodesett uten at du trenger en overgang.

Kameraet på baksiden har 3,2 megapikslers oppløsning, og er utstyrt med autofokus og kameralys. Du kan ta opp video i 640 x 480 pikslers (VGA) oppløsning. Bilder og annet lagrer du på minnekortet som følger med. Dette har en kapasitet på 4 GB

Skjemen er 2,4 tommer stor og har 320 x 240 pikslers oppløsning. Batterilevetiden er oppgitt til 11 dager hviletid og henholdsvis 5,4 og 4,2 timer i GSM- og 3G-nettene.

Telefonen skal koste 374 euro før skatt. Det vil si omtrent 4100 kroner med moms. Forvent å finne de første eksemplarene i butikken i mars.

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Nokia E55
Les også
Nokia E75 i butikkene
annonse