Nyhet

Hva tåler egentlig mobilen din?

Har du noen gang snakket i mobilen i regnet? Har du mistet den i bakken? Har du latt den ligge i bukselomma? De fleste kan nok svare ja på minst ett av disse spørsmålene.

Men visste du at mobilen din faktisk ikke er laget for å tåle noe av dette? Selvsagt finnes det mobiler som gjør det, og til tross for behandlingen vi utsetter mobilene våre for overlever nok de fleste.

Du kan imidlertid ikke forvente at mobilen din skal tåle slik behandling selv om det er vanlig at vi utsetter telefonenene våre for det. Det står nemlig svart på hvitt i bruksanvisningen at den ikke skal utsettes for dette. Den nøyaktige ordlyden vil selvsagt variere, men i all hovedsak står det at mobilen skal behandles pent.

Fuktskader

Snakker du i mobilen utendørs mens det regner er det nesten garantert at det trenger vann inn i telefonen din. Det kan fore eksempel føre til at komponenter i telefonen kortslutter, eller at det begynner å korrodere (ruste/irre).

Det trengs ikke regn eller et uhell med vann for å fuktskade en telefon. Om du for eksempel har telefonen i en ytterlomme når det er veldig kaldt ute kan det oppstå kondens på innsiden av telefonen når du går inn i varmen.

Har du telefonen på badet mens du dusjer kan også fukt trenge inn i telefonen og på sikt forårsake fukskader.

Fuktskader er ofte ikke mulig å se på utsiden av telefonen, så for mange kan det være en overraskelse at grunnen til at telefonen slutter å fungere er fukt. Slike skader lar seg imidlertid lett påvise. Mange telefoner er utstyrt med indikatorer på batteriet og under dekselet som viser om telefonen er utsatt for fukt. I tillegg kan verkstedene som regel se korrosjon på telefonens kretskort når de åpner den.

Støt- og fallskader

Fall og støt kan ødelegge mobilen din. (Foto: Istockphoto/Antonio Guariglia)

Mange av oss opplever å miste telefonen i gulvet. Det er kanskje ikke noen overraskelse at dette kan skade telefonen din.

Støtskader kan imidlertid oppstå på mange andre måter. Har du telefonen i en bukselomme og dunker borti hjørnet på en bortplate kan dette ofte være nok til å ødelegge skjermen på telefonen dersom du er riktig uheldig.

Har du trange lommer kan du også risikere at telefonen tøyes og bøyes når du går eller bøyer deg. Det kan føre til skader på komponentene inni telefonen.

Støvskader

Ikke utsett mobilen for store mengder støv. (Foto: Istockphoto/Nicole Morse)

Den største overraskelsen er kanskje at en mobiltelefon kan bli ødelagt av å bare ligge i en bukselomme. Mange bukselommer har for som loer. Dette fører til at det er støv i lomma di, og dette kan igjen trenge inn i telefonen. Lommerusk er også vanlig å finne i bukselommer.

Mange telefoner har lite eller ingen beskyttelse mot støv. I så fall er det fritt fram for at dette kan trenge inn i telefonen og legge seg på kontaktflatene til tastene, på høyttaleren, i mikrofonen, over skjermen og ymse andre steder. Dette fører ofte til for eksempel at taster slutter å fungere.

Det er ofte en smal sak å fikse for et mobilverksted, men en slik reparasjon dekkes ikke av garantien eller reklamasjonsretten.

Temperatur

Veldig lave eller veldig høye temperaturer kan være skadelig. (Foto: Istockphoto/Kiyoshi Takahase Segundo)

Mobilen din kan bli ødelagt av å oppbevares i for høye eller for lave temperaturer. Glemmer du for eksempel mobilen i bilen din en skyfri sommerdag kan temperaturene i bilen lett bli høye nok til at komponenter i telefonen blir skadet.

Det samme gjelder lave temperaturer. Det er riktignok ikke vanlig kost å befinne seg i temperaturer under 20 kuldegrader over lengre perioder, men mange mobilskjermer kan bli ødelagte dersom de blir kalde nok. Hvilke temperaturer din telefon tåler står i bruksanvisningen.

Hva dekker garantien?

Selv om vi gjerne ønsker det, er det dessverre ikke slik at garantien eller reklamasjonsretten dekker enhver feil på telefonen. Det skal vanligvis det som kalles en iboende svakhet til for at du får telefonen din reparert uten kostnad.

Det betyr at du ikke selv kan være skyld i at skaden har oppstått. Det må være feil på telefonen på grunn av en produksjonsfeil.

Spørsmålet er hvor grensen går for hva som kan regnes som en produksjonsfeil og hva som regnes som feil bruk av telefonen.

Mange skader lar seg reparere. (Foto: Istockphoto/Luis Pedrosa)

En fuktskade vil nesten aldri dekkes av garanti eller reklamsjonsrett, da dette er en ytre påkjenning som er påført telefonen når du har hatt den.

I bruksanvisningen til Samsung U900 Soul står følgende: Hvis telefonen eller batteriet blir vått, vil etiketten som varsler vannskade inni telefonen endre farge. I slike tilfeller vil ikke reparasjoner dekkes av produsentens garanti lenger, selv om garantien på telefonen ikke har utløpt.

Det samme vil gjelde for de aller fleste støt- og fallskader. En servicetekniker vil se om en skade skyldes slag.

Støvskader er det verre med. Du som forbruker kan hevde at telefonen er for dårlig laget, og at den burde tåle slik behandling. Da vil du sannynligvis måtte klage på telefonen din til forbrukerrådet. Dette kan være en langtekkelig prosess.

Hva kan du gjøre for å unngå skader?

Det er noen enkle grep du kan ta for å unngå at du ender opp med en telefon som ikke fungerer:

  • Ikke ta telefonen med inn i fuktige rom, som badet.
  • Ikke snakk i telefonen når det regner.
  • Ha telefonen på innsiden av jakken når det regner, men ikke utsett den for svette.
  • Bruk beskyttelsesveske eller -pose til telefonen.
  • Ikke ha telefonen i en trang lomme.
  • Om mulig, oppbevar telefonen i en håndveske.
  • Les bruksanvisningen for å finne ut hva din telefon faktisk er laget for å tåle.

Om du er av typen som mister telefonen i bakken uansett, bør du også vurdere en forsikring til telefonen din.

Når skaden først har skjedd

Om du opplever at telefonen din blir ødelagt, og du mistenker at du selv er skyld i skaden er det lurt å uansett levere den inn til reparasjon. Mange skader lar seg reparere, og det er slett ikke sikkert at det blir så dyrt som du tror.

Vær imidlertid påpasselig med å be om et prisoverslag før du sender inn telefonen. Da vil du få beskjed om hva det vil koste å reparere mobilen din. Dersom du mener det blir for dyrt kan du velge å la være å reparere telefonen.

I så fall har du valget mellom å kassere telefonen eller å få den tilbake. Velger du å få telefonen tilbake må du uansett betale verkstedet for at de har undersøkt telefonen din. Dette beløpet er stort sett noen hundrelapper. Velger du å kassere telefonen betaler du vanligvis ingenting.

Husk at du alltid kan be verkstedet om dokumentasjon på skadene dersom du er usikker. Fuktskader lar seg som regel ikke reparere.

Uenig med verkstedet?

Dersom verkstedet, butikken eller produsenten mener at telefonen din er skadet på grunn av feil bruk kan du alltid klage på dette om du er uenig.

Hvordan du går frem finner du på Forbrukerrådets nettsider »

Les også
Er dette Nokias nye sprutsikre?
annonse