Forskere brukte papirark som «RAM-brikke»
Fikk plass til 1 MB data ved hjelp av RRAM og ny produksjonsteknologi.
Det å finne nye materialer å bruke i elektronikken er en sentral del av den teknologiske utviklingen, og nå har det dukket opp en løsning med et stoff vi ikke hører om altfor ofte i datasammenheng, nemlig papir.
Nettstedet CiteWorld har nemlig fått nyss om et prosjekt utført av en gruppe taiwanske forskere, som innebærer å «skrive» dataminne på papir.
Løsningen gikk riktignok ikke ut på å skrive minnet rett på papiret. I det nye eksperimentet ble materiale derimot brukt som en slags «wafer».
Skrev isolatoren og elektrodene
Det forskerne hadde satt seg fore var å lage en form for RRAM-minne (Resistive Random Access Memory), en teknologi vi har skrevet om tidligere. Dette er minne som i korte trekk fungerer ved å lagre bits ved hjelp av forskjeller i elektrisk motstand, i stedet for med elektriske ladninger i transistorer, som i vanlig minne.
For å gjøre dette la forskerne først et lag av karbon utenpå papiret for å kompensere for papirets ujevne og porøse egenskaper. Deretter brukte de en modifisert skriver til å «skrive» isolator-stoffet på karbonet. Som isolator valgte de det metalliske materialet titandioksid, som blant annet brukes som fargestoff i en rekke ulike produkter.
Som eletroder benyttet forskerne en sølvløsning, som også ble «skrevet» på hver side av isolatorene som ørsmå prikker. Disse elektrodene, sammen med isolatoren, fungerte da altså som informasjonsenhetene (bits).
Hver elektrode var 50 mikrometer i diameter, det vil si 50 tusendels millimeter. Med en avstand på 25 mikrometer mellom hver elektrode klarte forskerne å stappe 1 MB med minne inn på et stykke papir på 21,6 x 27,9 centimeter, det vil si omtrent samme størrelse som et vanlig A4-ark.
Holdt i åtte minutter
Ifølge forskerne var minnet stabilt i åtte minutter etter at strømmen ble slått av, og man kan også bøye og brette papiret uten at det ødelegges. Det er selvsagt ennå langt igjen før papirminnet kan få en praktisk anvendelse, men forskerne tror teknologien kan åpne for mange muligheter.
Et av bruksområdene de ser for seg er muligheten til å skrive ut fleksible etiketter som for eksempel kan inneholde lister over innholdet i bokser eller andre ting, i butikker eller husholdninger. Utover dette bidrar eksperimentet også til å vise at RRAM faktisk er en gangbar teknologi.
Som vi rapporterte for noen dager siden kan RRAM-løsningen potensielt føre til en mangedobling av lagringskapasiteten til flashminne ved at man kan legge mange lag med minne oppå hverandre og øke informasjonstettheten drastisk.
Vet du hvordan minne egentlig fungerer? Her er vår guide til RAM (Ekstra) »