Endelig en 3D-TV uten briller

Mange av oss skyr de klassiske 3D-brillene. Ikke er de spesielt behagelige å ha på, og ikke ser du nødvendigvis så oppvakt ut heller. For de med slike komplekser kan Toshiba i dag bringe gledelige nyheter – en ny skjerm som ikke krever briller for å nyte 3D-effekten.

Teknologien som brukes heter autostereoskopi og brukes allerede i produkter som den bærbare spillekonsollen Nintendo 3DS. Det som er nytt denne gangen er at man har implementert den i en relativt stor 21-tommers skjerm.

Oppløsningen er på 1280 x 800 piksler, som tilsvarer ca 720p. For å se den tredimensjonale efekten må du være innen 15 graders synsvinkel, så dette er ikke en skjerm egnet for flere. Ifølge Toshiba skal den nye skjermen være mindre anstrengende for øynene enn vanlig 3D, der man sender separate bilder til venstre og høyre øye.

Toshiba har ennå ikke sagt noe om pris og tilgjengelighet på den nye skjermen. Går du og venter på en brillefri flatskjerm som er stor nok til stua, vil du nok dessverre bli skuffet. Bransjen har sagt at vi må leve med å bruke briller på store 3D-TV-er i lang tid.

– Stereoskopiske skjermer fungerer bare for én enkelt seer, og de oppnår kun en liten dybde i bildet. Når du skalerer dem opp til store formater fungerer de ikke bra i det hele tatt, og det tror jeg ikke vil forandre seg på lang tid, sier Mick Hocking, Sonys 3D-sjef, til VG247.

Lyst å vite mer?
Slik kjøper du 3D-TV

Les også
Snart kan du kaste 3D-brillene
Les også
- Ikke kjøp 3D-TV
Les også
Nå kommer 3D-TVene
Les også
Én av ti nordmenn kan ikke se 3D
Mer om
annonse