Til hovedinnhold

Slik fjerner du falske profiler fra Facebook

Det er Datatilsynet som har laget en oppskrift på hvordan du får fjernet falske profiler andre oppretter i ditt navn.
Media har de siste dagene skrevet mye om misbruk av andres navn på nettsamfunnet Facebook. Flere kjendiser har opplevd at profiler med deres navn tar kontakt med kjente og ukjente via nettsamfunnet. Selv har de ikke visst om aktiviteten før andre har gjort dem oppmerksomme på det. Datatilsynet har også fått flere henvendelser fra andre som opplever problemer med dette, men oppskriften på å få fjernet en falsk profil fra nettsamfunnet er heldigvis enkel.

For å få fjernet en falsk profil er det i utgangspunktet to muligheter:
1. En mulighet er å gå direkte til dette skjemaet hos Facebook (krever ikke innlogging):

http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=report_fake_profile
Her må du kopiere inn nettadressen til den profilen du vil rapportere inn, og legge eventuelt til andre opplysninger du kjenner til om profilen. Legg gjerne også inn din e-postadresse så Facebook eventuelt kan kontakte deg direkte for å verifisere at kontoen du har rapportert er falsk.
2. På alle profiler som du ikke har lagt til som venn fins det en egen lenke på venstre side under profilbildet kalt "Report/block this person". Ved å klikke på denne kan en rapportere inn profilen som falsk.
Facebook anbefaler selv denne metoden, men dessverre har denne funksjonen vist seg å inneha et problem som gir feilmelding når en forsøker sende inn henvendelsen. Datatilsynet har sendt beskjed til Facebook angående dette problemet og de har lovet å se på saken.

Straffbart

Å opprette en falsk profil i andres navn kan ofte anses som en guttestrek, men slikt misbruk kan i ytterste konsekvens være straffbart.
- Folk har stor tillit til Facebook, nettopp fordi de forventer at folk er den de utgir seg for. En deler ofte svært sensitive opplysinger om seg selv til andre gjennom nettsamfunnet. Å samle inn informasjon om andre under falsk identitet og misbruke denne informasjonen er ulovlig, sier rådgiver hos Datatilsynet Ole Morten Knudsen.
Et skrekkeksempel i så måte var en falsk profil opprettet i biskop Ole Christian Kvarme sitt navn.
- Her fins det en stor risiko for at folk forteller intime detaljer fra sitt private liv i tro om at det er en geistlig person de har kontakt med, påpeker Knudsen.
Kvarme sin profil har nå blitt slettet fra Facebook ved bruk av oppskriften over.

Skal rådgi publikum ved krenkelser på nett
Datatilsynet holder for tiden på å opprette tjenesten Slettmeg.no som skal lanseres i mars. Formålet med tjenesten er å gi publikum råd og veiledning når de føler seg krenket på nett.
- Guider av denne typen her, og teknisk hjelp for å komme i kontakt med de forskjellige nettjenestene er noe av det vi vil tilby. Blant annet har vi opprettet direkte kontakt med Facebook og allerede kommet med innspill til problemer ved deres funksjon for å rapportere falske profiler. Slik kontakt tror vi vil komme til nytte både for publikum og nettsamfunnene selv sier, Knudsen. - Ingen av partene tjener på at tjenesten er fylt opp med profiler som opptrer under falsk fane, legger han til.

Mer om
annonse