Til hovedinnhold

Frankrike kan få innebygd sensurverktøy i Windows

OS X- og Linux-brukere slipper heller ikke unna.

iStock, 2923063

Piratkopiering er en evig het potet, og i Frankrike tar man det svært alvorlig. Blant annet gjorde antipiratloven i landet, kalt Hadopi, at Internettforbindelsen til nettpirater kunne kuttes automatisk – helt til det ble bestemt at Internett er en menneskerett i fjor.

Slike tiltak ble også vurdert som for strengt for den nye norske piratloven som er på trappene. Nå har imidlertid den franske regjeringens Hadopi-kommisjon kommet opp med et annet forslag, som de mener skal få bukt med piratvirksomhet og annet snusk på alvor.

Innebygd statlig svarteliste

I kommisjonens sluttrapport åpner de nemlig for å få innebygd et nettfilter i kjernen av alle operativsystemer. Dette skal være mer effektivt enn at nettleverandører skal sette opp sperringer, ettersom systemet vil bli innebygd i hver enkelt PC.

Microsoft og Apple vil dermed kunne bli bedt om å lage en funksjon innad Windows og OS X, som lar franske myndigheter vedlikeholde en oppdatert svarteliste over nettsider befolkningen ikke skal få besøke.

Heller ikke Linux-brukere skal føle seg alt for trygge. Ifølge den franske nettavisen Numerama ser det også ut, basert på rapporten, til at kommisjonen vil be Linux-distributører implementere filteret. Selv Google, med Android og ChromeOS, kan potensielt se frem til en henvendelse fra den franske stat.

Presset gjennom

Så vidt Numerama erfarer har Hadopi-kommisjonens president, Mireille Imbert-Quaretta, fått presset rapporten gjennom. Dette skal ha ført til store debatter internt. Striden skal ha stått mellom medlemmene som støtter «den absolutte legalitet», og de som er bekymret for både potensielt misbruk og den teknologiske realismen i forslaget.

Imbert-Quaretta erkjenner på sin side at brukere vil kunne omgå dette filteret, enten ved å endre på programvaren sin, eller ved å unngå å installere funksjonen, ifølge Numerama.

Vil ikke hindre teknisk kyndige

Det franske IT-nettstedet macg.co forklarer at filteret så vidt de forstår vil minne om filteret mot skadelig programvare som i dag er installert i OS X. Dette fungerer som en svarteliste som Apple kan oppdatere fra sin ende. og nettstedet frykter at bruksområder vil utvides til andre felt enn piratkopiering.

I tillegg finner de selve idéen om at politiske myndigheter skal kunne bestemme hva du får gjøre med datamaskinen din, svært problematisk. De påpeker også at filteret ikke vil være til særlig hinder for andre enn de lite teknisk kyndige, samt at implementering i uavhengige Linux-distribusjoner ikke vil være gjennomførbart.

Rapporten er ennå ikke offisielt adoptert av Hadopi-myndighetene.

(Kilde: Numerama, macg.co)

annonse