Til hovedinnhold

Endelig skal pekeplaten på bærbare PC-er bli bedre

Microsoft vil ha «Apple-kvalitet» på flerbevegelser.

De ulike maskinvareprodusentene som Dell og HP har alltid bestemt kvaliteten på berøringsflaten til Windows-maskinene de lager. Dermed legger de føringer for hvor presist Windows kan kontrolleres, og om maskinen deres støtter Windows' innebygde flerberøring.

Microsoft er i likhet med brukere, som i en årrekke har klaget på hvordan pekeplaten er implementert, tydeligvis misfornøyd med kvaliteten produsentene legger ned i berøringsflaten, og varsler nå at de har en ny løsning på vei.

Dette betyr etter all sansynlighet at fremtidige berøringsflater vil fungere mer som berøringsskjermer gjør i dag, og ha lignende bruksområder som de Apple har implementert for styreflaten til MacBook i OSX.

Skal fungere som berøringsskjerm

Pekeplaten på mange av dagens bærbare har blant annet problemer med skrolling, dårlig presisjon og manglende gjenkjenning av ulike typer bevegelser – i tillegg til at platene ofte er veldig små.

Nå har Microsoft samarbeidet med Intel og pekeplate-produsenten Synaptics for å endelig foreta en real forbedring av teknologien, melder The Verge og Übergizmo.

Det nye konseptet heter «precision touchpad» og går i hovedsak ut på å la Windows 8 kontrollere berøringsfunksjonaliteten til pekeplaten direkte, via noe som kalles «Direct Manipulation». I praksis skal dette innebære at pekeplater som bruker denne løsningen vil fungere mer som en liten berøringsskjerm.

Kommer i år

Det innebærer blant annet langt bedre forsinkelse og respons enn tidligere, samt at skrollingen også vil bli mye jevnere. I tillegg skal forstørrelsesfunksjonen bli vesentlig bedre.

De nye forbedringene skal visstnok komme som en del av Windows 8.1-oppdateringen, og ifølge Microsoft vil flere bærbare modeller med de forbedrede pekeplatene bli sluppet på markedet i år.

Det er imidlertid ennå uvisst hvilke PC-produsenter som skal ta i bruk Precision Touchpad-løsningen.

Er du nysgjerrig på den nye Windows-oppdateringen? Her kan du se Windows 8.1 i aksjon »

(Kilder: The Verge, Übergizmo)

Les også
Dette trådløse tastaturet kommer med diger pekeplate
Les også
Se neste versjon av Windows 8 i aksjon
Les også
Microsoft avslører detaljer om Windows 8.1
Les også
Windows 8.1 klar for offentligheten i juni
annonse