Til hovedinnhold

Den norske nettleseren Opera vraker egen motor

Går for samme løsning som Google og Apple.

Den norske nettleseren Opera har i all sin tid kunne gro på at de sitter med en helt egenutviklet nettleser, med sin egne motor «Presto». Nå melder selskapet i en pressemelding at dette prosjektet avsluttes, og de legger fra seg Presto-motoren.

Istedet går de for den samme løsningen som Apple har valgt i Safari, og Google har valgt med Chrome. Alle fremtidige nettlesere fra Opera, både til PC og mobil, skal være basert på den åpne løsningen «WebKit».

– WebKit-motoren er allerede veldig god, og vi sikter på å gjøre den enda bedre. Den støtter standardene vi bryr oss om, og den har ytelsen vi trenger, sier Operas teknologisjef, Håkon Wium Lie, i en pressemelding.

Vil jobbe mer med funksjoner

Blant de store og kjente nettleserne er det da kun Firefox og Internet Explorer som nå ikke bruker WebKit. Ved å bruke den åpne og utbredte motoren, håper Opera på å få en bedre grunnmur for nettleseren, siden de blir del av et lagt større utviklingsmiljø.

– Vi kan dedikere større resurser til å utvikle nye funksjoner og brukervennlige løsninger, noe man kan forvente fra et selskap som har oppfunnet så mange av de funksjonene som alle i industrien benytter i dag, sier Wium Lie. Han sikter til at Opera var den første nettleseren som tok i bruk faner, søk i adresselinjen, integrert torrent-klient og gestures, for å nevne noe.

Det er ikke bare motoren som blir ny i Opera. For brukergrensesnittet skal de nå også ta i bruk Chromium, enda et prosjekt med åpen kildekode.

Tilpasser seg mobil

Operas store styrke er at de har en haug med mobilbrukere. Valget om å ta hele nettlesersatsingen over på WebKit, er gjort for å styrke posisjonen på mobil ytterligere:

– Vi bytter for å ta en større del av smartmobilmarkedet, sier Lars Boilesen, direktør i Opera Software, i pressemeldingen.

– Det er mer logisk å sette ekspertene våre til å jobbe med miljøet for åpen kildekode, fremfor å utvikle vår egen motor videre, sier Wium-Lie.

Endringene blir gjeldende fra og med neste versjon av Opera sine produkter.

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Helt nye Opera er ute nå
Les også
Møt piraten bak alle moderne nettsteder
Les også
Microsoft viser framtidens nettleser
Les også
Internett er kanskje mindre enn du tror
Les også
Slik skal Google bli kvitt passordet for godt
Les også
Nå er Java-hullet tettet
Les også
Retina-brukere får nok et nettleseralternativ
Les også
Sikkerhetshull lar hackere ta over maskinen
annonse