Til hovedinnhold

Den norske nettleseren Opera vraker egen motor

Går for samme løsning som Google og Apple.

iStock, 17417612

Den norske nettleseren Opera har i all sin tid kunne gro på at de sitter med en helt egenutviklet nettleser, med sin egne motor «Presto». Nå melder selskapet i en pressemelding at dette prosjektet avsluttes, og de legger fra seg Presto-motoren.

Istedet går de for den samme løsningen som Apple har valgt i Safari, og Google har valgt med Chrome. Alle fremtidige nettlesere fra Opera, både til PC og mobil, skal være basert på den åpne løsningen «WebKit».

– WebKit-motoren er allerede veldig god, og vi sikter på å gjøre den enda bedre. Den støtter standardene vi bryr oss om, og den har ytelsen vi trenger, sier Operas teknologisjef, Håkon Wium Lie, i en pressemelding.

Vil jobbe mer med funksjoner

Blant de store og kjente nettleserne er det da kun Firefox og Internet Explorer som nå ikke bruker WebKit. Ved å bruke den åpne og utbredte motoren, håper Opera på å få en bedre grunnmur for nettleseren, siden de blir del av et lagt større utviklingsmiljø.

– Vi kan dedikere større resurser til å utvikle nye funksjoner og brukervennlige løsninger, noe man kan forvente fra et selskap som har oppfunnet så mange av de funksjonene som alle i industrien benytter i dag, sier Wium Lie. Han sikter til at Opera var den første nettleseren som tok i bruk faner, søk i adresselinjen, integrert torrent-klient og gestures, for å nevne noe.

Det er ikke bare motoren som blir ny i Opera. For brukergrensesnittet skal de nå også ta i bruk Chromium, enda et prosjekt med åpen kildekode.

Tilpasser seg mobil

Operas store styrke er at de har en haug med mobilbrukere. Valget om å ta hele nettlesersatsingen over på WebKit, er gjort for å styrke posisjonen på mobil ytterligere:

– Vi bytter for å ta en større del av smartmobilmarkedet, sier Lars Boilesen, direktør i Opera Software, i pressemeldingen.

– Det er mer logisk å sette ekspertene våre til å jobbe med miljøet for åpen kildekode, fremfor å utvikle vår egen motor videre, sier Wium-Lie.

Endringene blir gjeldende fra og med neste versjon av Opera sine produkter.

(Kilde: Pressemelding)

annonse