Til hovedinnhold

Hva blir din Google-grimase?

Blunk, geip eller smil for å låse opp din Android-mobil. Det kan bli fremtiden.

iStock/11231678

Hvis Google får det som de vil, kan du låse opp mobiltelefonen din i framtiden ved å skjære grimaser.

I Android-versjonen Ice Cream Sandwich (4.0) kom det amerikanske selskapet med en funksjon der du kan låse opp telefonen ved hjelp av ansiktet ditt, og nå fortsetter tilsynelatende utviklingen i samme spor.

Patent på sikkerhetsgrimaser

Google har nemlig fått godkjent et patent som gjør at brukeren, hvis man ønsker det, kan bruke grimaser for å identifisere seg. Hensikten med denne typen identifisering skal være at uvedkommende ikke kan bruke ett enkelt bilde for å lure systemet, melder BBC News.

Bilder skal faktisk ikke kunne brukes i det hele tatt på sikt, og teknologien beskriver sikkerhetsmekanismer som skal forhindre dette. Deriblant blir vinkelen på videosnutten som registrerer grimasen sjekket, og denne skal etter sigende sikre at det er en virkelig person som står foran kameraet - ikke bare et bilde eller et videoopptak.

Teknikken går ut på at mobilen tar to bilder av brukeren, og deretter sammenligner forskjellene for identifikasjon og verifikasjon. Derfor legges det opp til at du skal bruke flere ulike grimaser, slik at mobilen vil gjenkjenne deg. Det inkluderer for eksempel å blunke på det ene bildet og smile på det andre.

Vanlig passord en stund til

Dersom Googles sikkerhetsmekanisme ikke gjenkjenner grimasene, blir du derimot nødt til å taste et passord. Det kan det uansett være at du må fortsette med noen år til:

- Det er langt mellom det å skrive et patent om en idé, og det å levere dette som et troverdig sikkerhetsmål. Jeg regner med at folk fortsatt vil bruke vanlige passord en god stund til, sier teknologisjef Alan Woodward i rådgivningsbyrået Charteris til BBC.

Google har heller ikke kommentert akkurat dette patentet. Til BBC sier en talsperson for selskapet at de leverer inn mange patenter som de ansatte kommer på, og at noen av dem blir brukt, mens andre blir det ikke.

Les også: Gi finger'n til iPhone 5S

Hva slags grimase ville du gått for? Kommenter i forumet!

(Kilder: USPTO via BBC News og Engadget)

annonse