Til hovedinnhold

Se hvordan de redder tapte data fra en mobiltelefon

Solide verktøy og en stødig hånd er nødvendig.

Arve Øfstaas, Mcare

Denne artikkelen er republisert i forbindelse med åpningen av Tek Ekstra.

Bedriften Mcare på Skarnes er nok mest kjent for å reparere ødelagte mobiltelefoner. Men dette er bare én av aktivitetene selskapet driver med. I den senere tid har de utviklet stadig mer avansert teknologi for datagjenoppretting.

Blir forbrukertjeneste

Ole Petter Fiskum i Mcare driver et av Europas fremste laboratorier for gjenoppretting av data fra mobiltelefoner. Nå blir tjenesten tilgjengelig også for private.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

I to år har selskapet tilbudt tjenesten til profesjonelle brukere og offentlige etater. Nå gjøres den kommersielt tilgjengelig for forbrukermarkedet.

Vi har vært på Skarnes for å se hvordan det foregår.

Vi blir mottatt av daglig leder i Mcare, Ole Petter Fiskum. Før vi blir tatt med inn i laboratoriet der data gjenopprettes, vil han gjerne fortelle litt om hva dette handler om.

Vanskelig å ødelegge data

Minnekretsen kan loddes løs og plasseres på et nytt hovedkort. Dette må gjøres med høy presisjon for å hindre at data skal gå tapt.Foto: Arve Øfstaas, Mcare

Fiskum kan fortelle at svært mange ikke er klar over hvor vanskelig det egentlig er å ødelegge data på en mobiltelefon. Noen ganger ønsker du å ødelegge data med vilje, for eksempel når telefonen skal kasseres, og det ligger sensitiv informasjon på den.

Andre ganger ønsker du kanskje å fjernslette innhold, fordi telefonen er kommet på avveie. I begge disse tilfellene vil en kyndig person enkelt kunne hente frem igjen de slettede dataene. Så lenge telefonen er hel, kan dette gjøres med ganske enkelt utstyr.

− Mange av tjenestene som tilbyr sikker sletting er ikke så sikre som de gir inntrykk av. Det dreier seg egentlig bare om overflatesletting, forteller Fiskum.

Les også: Ni tips som sikrer mobilen din

Knusing av telefonen er ikke nok

Det finnes også de som knuser mobilen sin når den ikke lenger skal brukes. Men heller ikke det gir tilstrekkelig beskyttelse mot snoking fra uvedkommende. Så lenge den lille brikken som inneholder telefonens minne er intakt, vil ekspertene kunne hente frem dataene dine.

− Skal du slette data selv, er det egentlig bare to måter å gjøre det på. Du kan bryte i stykker selve minnekretsen, eller du kan sørge for å koke den skikkelig. Alternativt kan du la eksperter ta seg av jobben med sletting. Da vil du få sikker sletting med overskriving av data og riktig avmagnetisering av databrikken. Men ikke alle som tilbyr dette vet hva de driver med, forteller Fiskum.

Du skal være stø på hånden når du lodder ledninger til en minnekrets som skal gjenopprettes.Foto: Arve Øfstaas, Mcare

Slettet eller tapt som følge av uhell

I noen tilfelle er det også ønskelig at data skal kunne reddes. Har du viktig innhold du har slettet ved et uhell, eller ikke lenger får hentet frem fordi telefonen er ødelagt, så kan Mcare hjelpe deg.

− En mor som fikk telefonen sin ødelagt, ønsket at vi skulle hjelpe henne med å hente ut SMS-meldingene hun hadde på telefonen. Meldingene viste kommunikasjonen hun hadde med sin datter datter, som overlevde terrorhandlingen på Utøya 22. juli 2011.

I dette tilfellet klarte vi å rekonstruere SMS-ene, slik at samtalen kunne bevares for ettertiden, forteller Fiskum.

Mye data kommer på avveie

Her har ekspertene som skal redde data en jobb å gjøre.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Mange bedrifter har streng sikkerhetspolicy for reparasjon av mobiltelefoner. Enkelte selskap tillater ikke at telefonene til de ansatte blir reparert i utlandet. Andre leverer kasserte mobiler til miljøselskaper som skal tømme dem for innhold og overhale dem før de sendes ut til et annenhåndsmarked, gjerne i utlandet. Dette er ifølge Fiskum det reneste lotteriet. Du vet ikke hvem som ender opp med mobiltelefonen, og hva denne mottakeren kan gjøre med data som ikke er skikkelig slettet.

− Et større internasjonalt selskap er nå fast kunde hos oss, etter at vi viste hvor mye data vi kunne hente frem fra en telefon de angivelig hadde fått slettet hos noen andre, forteller Fiskum.

Mange kjenner ikke muligheten

− Antakelig er det et stort marked både for sikker sletting, og ikke minst gjenoppretting av tapte data, men mange vet ikke at vi tilbyr denne muligheten. Vi har ikke markedsført tjenesten, men vil vi gå ut mer aktivt ut over våren sammen med IBAS og andre samarbeidspartnere, sier Fiskum.

IBAS er kjent for å gjenopprette data fra ødelagte PC-er, og har sett etter en samarbeidspartner for gjenoppretting av slike data fra mobiltelefoner. Ifølge IBAS ligger Mcare fremst i Europa på dette området.

Ved hjelp av denne malen plasseres små kuler med loddetinn på riktig plass.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Sikkert som banken

Så får vi en omvisning i laboratoriet der arbeidet med datagjenoppretting foregår. De som jobber her inne sertifiseres av nasjonale sikkerhetsmyndigheter. Telefonene de jobber med kan være bevismateriale i kriminalsaker, eller de kan inneholde sensitiv bedriftsinformasjon som ikke må komme på avveie. Derfor er telefonene låst inn i sikkerhetsskap, lokalene minner om et bankhvelv, og adgangen til laboratoriet er strengt begrenset.

Vi får heller ikke fotografere fritt i dette rommet. Det avanserte og svært kostbare utstyret som benyttes er tilgjengelig for alle, men måten de forskjellige komponentene brukes på er unik. Fiskum ønsker ikke at konkurrenter skal kunne se hvordan Mcare kombinerer dette.

Kostbart uten forsikring

Data som hentes ut fra telefonen sikres og lagres på en minnepinne som leveres ut til kunden.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Mens vi beveger oss fra stasjon til stasjon i dette rommet, forteller Fiskum hvordan de kan lodde løs minnebrikken fra hovedkortet i en ødelagt telefon, og feste den på et nytt hovedkort. Alternativt kan de lodde ledninger til utvalgte punkter på brikken, slik at innholdet kan analyseres og repareres.

Han hevder at de kan gjenopprette det aller meste av innholdet på en brikke som er slettet. Innhold som ikke er slettet, eller som er rekonstruert, blir lagret på en minnepinne som så sendes til kunden. Minnepinnen er kryptert, og innholdet sikret mot innsyn fra uvedkommende, hevder Fiskum.

Men prislappen for å redde data som er lagret på mobilen er ikke til å kimse av. En enkel opprettingsjobb koster fra 2000 kroner. Er jobben vanskelig, kan du komme til å måtte betale mellom 12 000 og 13 000 kroner.

Om du har mistet alle bildene dine fra en helst spesiell ferie, vil du kanskje betale en del for å få dem tilbake. Mcare tilbyr å gi et prisoverslag før arbeidet med datagjenoppretting starter.

− Jeg tror det finnes de som er villig til å betale mye om innholdet er viktig. Men vi ønsker ikke at dette skal være for billig for de som ikke har en forsikringsavtale. Med en forsikrings- eller serviceavtale vil det bli betydelig billigere, sier Fiskum.

Hvem eier informasjonen?

Har du en mobiltelefon må du også kunne vise at du eier de data som befinner seg på den. Mcare ønsker for eksempel ikke å bidra til at sjalu ektefeller skal kunne bruke tjenesten til å snoke på partnerens mobil.

Les også: Slik hacket de mobiltelefonene

Mer om
annonse