HP har lansert en bitteliten PC med superkrefter

Utstyrt med blant annet Xeon-prosessor og Nvidia Quadro-grafikk.

Noen eier bare en liten og lett laptop, mens andre også eier svære monstre av noen PC-er som står trygt plassert i stua. Noen av oss ønsker kanskje en mellomting, altså en stasjonær PC som yter bedre enn laptopen, og som ikke gjør allverdens ut av seg. Om du da ikke vil bygge din egen barebone-maskin, så befinner du deg i markedet for det som kalles ultrakompakte stasjonære maskiner.

Maskinen i all sin prakt.

Nettopp en slik var det HP avduket for kun kort tid siden, ifølge Engadget. Maskinen har fått navnet HP Z2 Mini, og skal by på heftige ytelser sett i forhold til størrelsen.

Med mål på kun 21,5 x 21,5 x 5,8 centimeter er det nemlig ikke rare boksen det er snakk om.

Kan utstyres med Xeon-prosessor

Z2 Mini beskrives av HP som «...den mest unikt designede stasjonære PC-en fra HP i hele vår 35-årige historie...», og det er liten tvil om at maskinen ser tøff ut.

Lekkert design.

Med et oktagonalt kabinett i mørk aluminium ser maskinen lekker ut, og kjølekanalene i de fire sidene skjærer på skrå og møtes i små «håndtak». Rillene på innsiden setter prikken over i-en, sammen med blanke HP- og Z-logoer.

Men enda mer spennende enn det utvendige, er selvfølgelig innsiden. Her har HP tatt den helt ut, og utstyrt Z2 Mini med intet mindre enn en splitter ny Xeon-prosessor fra Intel, og NVIDIA Quadro mobile M620-grafikk. Dette er deler som vanligvis brukes i kraftige, profesjonelle maskiner – og det er da også litt retningen Z2 Mini markedsføres.

Det er støtte for opptil 6 skjermer.

Også vanlige brukere skal imidlertid få ta del i gledene, og maskinen kan utstyres med både Core i7-, Core i5- og Core i3-prosessorer også – og uten dedikert grafikk. Xeon og Quadro er myntet mest på folk som jobber med 3D-grafikk, video og kreative fag, så for de aller fleste vil det nok være sistnenvte løsning som blir aktuell.

Et unikt kjølesystem sørger for stille drift.

På minnesiden er det DDR4 RAM opptil 32 GB det bys på, og for lagring tilbyr HP sin egen HP Z Turbo Drive. Denne benytter seg av M.2 SSD-standarden, med skrivehastigheter på over 1GB i sekundet og en kapasitet opptil 1,5 TB.

Rett over 6 000 kroner for billigste utgave

Det er på plass en rekke USB 3.0-porter, samt én USB Type-C-port og tre DisplayPort-utganger. USB Type-C-porten fungerer ikke som Thunderbolt 3-plugg, og det er heller ingen HDMI-utgang.

Det er en liten maskin vi snakker om – mindre enn en espressokopp!

Takket være en spesialutviklet kjøleløsning skal maskinen være svært stille og kjølig – faktisk hele 63 prosent stillere enn HPs andre minimaskiner, ifølge produsenten selv.

Den billigste konfigurasjonen Z2 Mini skal bli tilgjengelig i skal koste 699 dollar, eller omtrent 6 200 kroner. Da er det nok en i3-prosessor uten dedikert grafikk og laveste lagringsløsning vi snakker om.

Ferdig pris og tilgjengelighet i Norge vites ikke, men du kan jo alltids ta en titt på videoen under om du sikler etter maskinen allerede nå:

Skal du bygge din egen PC?
SAMLETEST: Dette er SSD-ene du burde velge »

(Kilde: Engadget, HP)

Les også
Asus ZenBook UX360 Flip møter HP Spectre x360: Test av Asus UX360 Flip og HP Spectre x360
Les også
Med disse nyhetene går HP rett i strupen på Apples bestselgere
Les også
Pavilion Wave er HPs nye generasjon hjemme-PC
Les også
Shuttle XPC cube SZ170R8: En liten PC-boks kan gi deg store muligheter
annonse